UDOVICA ŽIVOG ČOVEKA: Nova drama Dušana Kovačevića u Zvezdara teatru od 8. oktobra

22:00

21.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/N1

„Udovica živog čoveka” progovara o nasilju u porodici, otkriva za „Politiku” akademik i dramski pisac Dušan Kovačević

„Udovica živog čoveka” priča je koja je već, nažalost, decenijama aktuelna kod nas, a progovara o nasilju u porodici, otkriva za „Politiku” akademik i dramski pisac Dušan Kovačević, koji je upravo priveo kraju svoj novi dramski rukopis pod tim nazivom. Komad će biti premijerno izveden 8. oktobra u beogradskom Zvezdara teatru, koji na taj dan obeležava 40 godina postojanja. Na sceni će ga režirati, takođe, Dušan Kovačević, odnosno kako je rekao: „Neću režirati komad, samo ću ga pažljivo izvesti kao što je napisan.”

Budući da poznajemo princip rada ovog autora, nema sumnje da se u fiokama njegovog pisaćeg stola i ovoga puta našlo nekoliko verzija dela „Udovica živog čoveka” koja bi isto tako bilo inspirativno pročitati.

– Drama „Udovica živog čoveka” kazuje o ženi koja je prošla kroz pakao nasilja u porodici. Naravno, da bi čovek mogao da gleda ovakve priče u pozorištu, a da ne poželi da prekrati sebi život, mora da bude sa distancom i na izvestan način gledljivo, kao što je slučaj sa gotovo svim mojim dramama koje uglavnom počivaju na ozbiljnim pričama, a delom su onda i komedije, tako da je to mešavina slatkog i gorkog. Ono što je zanimljivo i možda retko u mom pisanju, a poprilično retko i u dramskoj literaturi uopšte, jeste da je većina uloga namenjena ženama – kaže Kovačević i dodaje:

– Dakle, tri glavne uloge u predstavi „Udovica živog čoveka” namenjene su glumicama, a to je kako za pozorište, tako i za glumački posao dosta važno. Već sam se dogovorio sa glumicama koje će biti deo ekipe ove predstave, ne bih u ovom trenutku još sve obelodanjivao, jer čekam definitivne odluke. Reći ću samo da će dve glavne uloge biti poverene Jeleni Đokić i Neli Mihailović.

Premijera „Udovice živog čoveka” planirana je za dan Zvezdara teatra, na čijem čelu je Dušan Kovačević godinama unazad. Biće to deo svojevrsnog pozorišnog triptiha.

– Pored praizvedbe predstave „Udovica živog čoveka” planiramo premijerno da izvedemo još dva dela. Jedna premijerna predstava biće za ljude koji su tokom protekle četiri decenije radili u pozorištu, a druga je za goste iz brojnih teatara u kojima smo tokom 40 godina gostovali kako u zemlji, tako i inostranstvu – kaže Kovačević.

Zvezdara teatar osnovan je pre četiri decenije sa ambicijom da predstavlja komade savremenih autora, kao i da okuplja reditelje, glumce i druge umetnike po projektu, odnosno bez angažovanja stalnog ansambla. Prva predstava izvedena je upravo 8. oktobra 1984. godine – komad „Mrešćenje šarana” Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača. Do jeseni 2009. godine, kada je ovo pozorište obeležavalo dve i po decenije postojanja, u svojoj biografiji ubeležilo je 65 premijernih predstava.

(Pančevac/Politika)

STARČEVO UGOSTILO NOVOSAĐANE

NIJE BILO GENOCIDA U SREBRENICI Jehuda Bauer: Postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.