ROGAŠKA SLATINA: Nesvakidašnji muzej u Sloveniji čuva uspomenu na Aleksandra Karađorđevića

12:46

22.04.2024

Podeli vest:

RINA

Ako vas put nanese ka Rogaškoj Slatini naići ćete na izvor lekovite vode, prelep park i mesto koje je stalo u nekom davnom, možda lepšem vremenu. Nedaleko od tog parka, u zgradi koja stilski u potpunosti odudara od ambijenta, u jednoj prostoriji nalazi se najbogatija kolekcija predmeta Karađorđevića, koje sa ovim malim mestom na istoku Slovenije povezuje duga istorija. Ta zgrada je Anin Dvor.

Tu se mogu videti tabakera kralja Petra, odela princa Andreja preko jedine sačuvane biste kralja Aleksandra, lična pisma i dokumenta članova ove srpske i jugoslovenske dinastije.

Sve to skupio je jedan čovek. Nanij Poljanac u jednu prostoriju smestio je decenije ljubavi prema istoriji. A u tu sobu stala je i istorija jedne porodice, dve države i tri naroda i sve patnje koje su oni zajedno prošli.

Foto: RINA

Između nekoliko oficirskih sablji i avijatičarskih bodeža nalazi se samo jedan komad vatrenog oružja.

„Ja ne volim oružje, ali je to jedna filmska replika pištolja kojim je, Vlado Černozemski, pripadnik VMRO-a ubio kralja Aleksandra. On je noseći buket cveća prišao kolima u kojima se nalazio kralj Aleksandar i francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu, popeo se na papučicu kola i iz takvog pištolja ranio njih dvojicu ali i još jednog oficira. Samo je taj oficir preživeo”, kaže za RINU Poljanac i nastavlja priču o viteškom kralju ujedinitelju.

„To se odigralo u četiri i petnaest popodne, već pola sata kasnije kralj je izdahnuo na sofi u policjskoj stanici. Neki izvori kažu da su njegove poslednje reči bile ‘čuvajte mi Jugoslaviju’. Drugi pak da sa ranama koja je zadobio nije mogao izgovoriti ni jednu reč. Opet, postoji i treća verzija, koju ne pričam istoričarima koji nas posete, a ona glasi da su poslednje kraljeve reči bile ‘Majku mu, dobro me pogodi’”, kaže Nanij.

Svoju priču o Karađorđevićima zaključuje rečima da kako god se istorija poigrala sa našim narodima, Srbima i Slovencima, upravo ta istorija je velika spona između nas.

Foto. RINA

Ova neobična soba od svega petnaestak kvadrata takođe je velika spona koju, ako vas put nanese u Rogašku Slatinu ne smete zaobići.

(Pančevac/RINA)

KOŠENJE PRIORITET JKP ZELENILO: Na redu naselja Kotež 2 i Tesla

Pogledajte kako je bilo na Prolećnom ručku u Jabuci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.