PRIVREDNI RAST I FINANSIJSKA SIGURNOST Gradonačelnik Novog Sada: Vodimo odgovornu socijalnu politiku!

19:06

22.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/Instagram

Grad Novi Sad je i van naše zemlje prepoznat kao lokalna samouprava koja vodi odgovornu socijalnu politiku i konstantno je unapređuje uvodeći nove vrste i proširujući obim usluga za građane kojima je pomoć najpotrebnija, kao i usluge dodatne podrške za osobe sa smetnjama i poteškoćama u razvoju i invaliditetom.

– Tokom prethodnih dvanaest godina, snažan privredni rast i razvoj, kao i finasijska stabilnost, uticali su na to da svake godine povećavamo budžetska izdvajanja za usluge socijalne zaštite.

Kada govorimo o pomoći ranjivim grupama, istakao bih uslugu personalne asistencije. Naime, gradskom odlukom mi smo omogućili finansiarnje nakanade troškova celodnevne svakodnevne personalne asistencije, što znači da korisnici kojima je to neophodno imaju personalne asistente 24 sata, sedam dana u nedelji. To je jedinstven primer ne samo u Srbiji, već u regionu- rekao je za „Dnevnik” gradonačelnik Novog sada Milan Đurić.

Dodaje da je proširena i usluga ličnog pratioca u sistemu obrazovanja, tako da se naknada troškova za lične pratioce isplaćuje ne samo za vreme provedeno u školi, već i tokom raspusta ali i za aktivnosti učenika u zajednici.

 

Briga o borcima, popusti za račune, oporavak

S obzirom na to da je nedavno Zakonom prvi put prepoznata kategorija boraca, Grad Novi Sad je odmah krenuo da radi na poboljšanju statusa ljudi koji su svoj život stavili na raspolaganje narodu i otadžbini, kaže nam gradonačelnik.„ Na osnovu odluka koje smo doneli, omogućeno im je da ostvare umanjenje računa Informatike, zatim, povlastice u gradskom prevozu, parkiranju, ulazu na Štrand i bazene na SPENS-u, usluge Gradske biblioteke i drugo. Takođe, članovima boračkih udruženja sa teritorije Novog Sada, ove godine će prvi put biti omogućeno da o trošku Grada idu na klimatsko-terapijski oporavak i odmor. Takođe, pokrenuli smo proceduru za osnivanje Saveta boraca na gradskom nivou, koji će pored predstavnika svih registrovanih boračkih udruženja sa teritorije Grada, činiti i predstavnici gradskih uprava, javnih preduzeća i drugih ustanova. Cilj je da zajedno radimo na poboljšanju njihovog statusa, ali i života u našem gradu”, naglašava Đurić.

 

– To znači da u Novom Sadu lični pratioci decu, odnosno učenike, mogu da vode u bioskop, park, pozorište i drugo, a da to bude plaćeno. Ovo je izuzetno važno i za učenike kojima je potrebna takva vrsta dodatne podrške kako bi se što je moguće više uključila u društveni život, ali i za njihove roditelje. Trenutno Grad Novi Sad obezbeđuje sredstva za čak 500 ličnih pratilaca, što je u odnosu na broj stanovnika ubedljivo najviše u državi – ističe Đurić.

Grad je podržao inicijativu roditelja dece sa autizmom okupljenih oko jednog udruženja i obezbedio im adekvatni poslovni prostor, pa sada desetak
zaposlenih u ovom preduzeću od praznih paklica cigareta prave papir koji ima široku upotrebu. To je prvo socijalno preduzeće u Novom Sadu.

 

Pored toga, za usluge socijalne zaštite koje pruža ŠOSO „Milan Petrović“, Grad izdvaja preko 880 miliona dinara. Osim ove škole, usluge socijalne zaštite pružaju i Gerontološki centar, Centar za socijalni rad Novi Sad, Dom u Veterniku, Dečije selo u Sremskoj Kamenici, Centar za porodični smeštaj i usvojenje, koje se finansiraju preko programa unapređenja socijalane zaštite. Međutim, za potpuno uključivanje osoba sa fizičkim i mentalnim poremećajima, neophodna je saradnja javnih ustanova sa roditeljima i udruženjima građana iz oblasti socijalne zaštite, takozvani evropski model deinstitucionalizacije.

 

Podrška penzionerima

Grad finansira rad velikog broja klubova penzionera i njihove aktivnosti.
– Našim najstarijim sugrađanima svake godine obezbeđujemo boravke u banjama, učestvovanja na sportskim takmičenjima i drugo. Jednokratne pomoći za penzionere sa najnižim primanjima smo tokom prošle godine povećali sa 5.000 na 10.000 dinara, dok smo za ovu godinu obezbedili sredstva za čak dvostruko uvećanje, pa će tako 7.500 penzionera sa najnižim primanjima dobiti od Grada po 20.000 dinara na ime jednokratne pomoći – ističe gradonačelnik Đurić.

 

Pravi primer takve saradnje jeste i otvaranje prvog socijalnog preduzeća u Novom Sadu.

Trenutno Grad Novi Sad obezbeđuje sredstva za čak 500 ličnih pratilaca, što je u odnosu na broj stanovnika ubedljivo najviše u državi

– Grad je podržao inicijativu roditelja dece sa autizmom okupljenih oko jednog udruženja i obezbedio im adekvatni poslovni prostor, pa sada desetak zaposlenih u ovom preduzeću od praznih paklica cigareta, prave papir koji ima široku upotrebu. Na ovaj način nije samo obezbeđen posao teže zaposlivim kategorijama, već su te osobe i suštinski uključene u društvo jer sada rade, zarađuju i dobijaju svoje mesto u društvu – kaže Đurić i naglašava da grad Novi Sad svim osetljivim kategorijama stanovništva posvećuje dužnu pažnju.

(Pančevac/Dnevnik.rs)

„IZLET“: U Novom Sadu počelo snimanje filma po romanu Miće Popovića

91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM: U Novi Sad stiže IMT, kao i mnogi evropski i svetski brendovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.