POŽURITE! Vrelina topi i prodavce i kupce i robu na Zelenoj pijaci
Vrelina udarila i od gore i od dole. I iz asfalta i od zvezde. Užarili su se i iskrivljeni limovi na nadstrešnicama. Tek-tek moglo se naleteti na nekog kupca. Ostali su skoro samo nakupci. Prodavaca „seljaka“ moglo se nabrojati na prste. Voće i povrće u gajbama, koje je preživelo toplotnu kuru od rane zore, počelo je već da miriše na širu a omekšale višnje verovatno bi bile dobre jedino da se brzinski stave u neki kolač.
Tako je bilo na pančevačkoj Zelenoj pijaci već u jedan sat poslednjih dana u prošloj sedmici. Do dva sata skoro nikog nigde nije ni bilo jer topila se i roba, a i kupci i prodavci.
Cene na pančevačkoj Zelenoj pijaci
Paradajz 100–200 dinara
Krastavci 120 dinara
Paprika zelena – 300 dinara
Paprika crvena – 350 dinara
Mladi luk – 3 za 100 dinara
Crni luk – 150 dinara
Zelena salata – 100 dinara
Kupus – 70 dinara
Krompir – 100 dinara
Spanać – 250 dinara
Boranija 300 dinara
Karfiol – 300 dinara
Patlidžan – 300 dinara
Celerov list – 50 dinara
Tikvice – 100–115 dinara
Mladi kukuruz – klip 70 dinara
Lubenica – 100 dinara
Dinja – 100 dinara
(Cene su okvirne i zavise od kvaliteta robe)
A pošto nam u subotu, na pijačni dan, sledi još više vreline, savet je da se porani i da se nabavka završi najkasnije do 11 časova. I zbog sopstvene glave, a i zbog robe. Prodavci obećavaju da vrelinu cena neće povećavati.
– Zabluda je da cene menjamo subotom. Iste su kao i tokom nedelje – uverava nas Slađa Pešić iz Glogonja koja godinama na Zelenu pijacu donosi i svoju i robu sa kvantaša.
Na pitanje da li je sada manje kupaca, kada su prošle penzije i plate, odgovara odrično.
– Nisam primetila razliku. Subotom možda dolaze više penzioneri nego ovih dana. A i mnogo su izbirljiviji nego drugi, valjda i zbog toga što imaju manje para – uz osmeh priča Slađa.
Njena komšinica Verka Ristić, takođe iz Glogonja, već bi, po stažu na pijaci, trebalo da zaradi penziju.
– Za tezgom stojim već 35 godina. A u Glogonj smo muž, ja i deca došli 1982. godine. Zašto? Pa, muž se zaposlio u Beogradu, a ja nisam htela da ostanem bez njega. Radila sam u nekoliko firmi. Najbolje je ipak bilo na pijaci. Ali nekada. Sad su nas uništile ove samoposluge. Otišla sam neki dan sa sinom do Maxi-ja da vidim šta tamo ima. I sve mušterije tamo. Ipak, važno je samo da budemo živi i zdavi, a više zdravi nismo toliko – vajka nam se 72-godišnja Verka dok mušteriji, starijoj gospođi, nudi tikvice.
Cene su uglavnom iste po svim tezgama. Mada omekšali paradajz i voće prodavci u posebnim gajbama nude i za manju cenu. Ako ništa drugo, mogu da posluže za sok ili pekmez. Ako već neko ima baštu ili šporet na terasi, jer kuvanje ovih dana u stanovima nije za preporuku.
(Pančevac – N.S.)
DANAS DO 40 STEPENI Crveni meteo-alarm širom Srbije
LJUBIMCI: Iznesite posude sa vodom za napuštene životinje
ZAŠTITA OD POŽARA: Preduzmite preventivne mere!