Pančevci osvojili nagrade na sajmu u Novom Sadu

14:00

22.05.2025

Podeli vest:

Printscreen/YT

Na 92. poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nagrađeni su najbolji proizvođači meda i pčelinjih proizvoda , najbolji proizvođači mesa i prerađevina od mesa i najkvalitetniji proizvođači rakije i voćnih sokova.

Na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede izdvojili su se mesara Burjan,  poljoprivredno gazdinstvo Jarkovački, pčelinjak Adamović i proizvođač rakije Perica Munćan iz Dolova koji je osvojio veliku zlatnu medalju za šljivovicu Barik i srebrnu za lozovaču.

U konkurenciji 170 proizvoda od 45 proizvođača iz Srbije ,ali i iz zemalja iz regiona Slovenačka kobasica mesare Burjan proglašena je šampionom , zlatnom medaljom nagrađeni su bosanski ćevapi,a osvojene su još dve srebrne, što će kako je rekla Marija Orsić mnogo značiti zaposlenima za dalji rad:

– Veoma smo srećni što smo nagradu dobili i za sveobuhvatni rad, a na tržištu smo već duže od 30 godina. To nam daje vetar u leđa i sigurno ćemo održati postojeći kvaliett, ali trudićemo se i da unapredimo još više proizvodnju. Ono što nas izdvaja od drugih je što naši proizvodi ne sadrže soju i gluten i sve se prave 100 odsto od mesa i to se mora probati kako bi ste se uverili u naš kvalitet-rekla je Marija Orsić iz mesare Burjan.

Poljoprivredno gazdinstvo Jarkovački nagrađeno je Velikom zlatnom medaljom za bebi corn proizvod,a zlatne medalje dobili su za tršije od ljutog grožđe i cvekle sa belim lukom. Vera Jarkovački kaže da im prizbanja mnogo znače, jer su napredovali od prošle godine kad su osvojili jednu medalje, a sad čak tri:

– Naši proizvodi su veoma traženi, jer su zdravi i ukusni. Pravimo ih bez konzervansa i hemije i bebi korn se jede iz uživanja i ide uz svako predjelo, dok ljuto grožđe otvara apetit,a cvekla je dobra za za krvnu sliku.

Na novosadskom Sajmu poljoprivrede ove godine dominirali su sušeni fermetisani proizvodi koji su i najzahtevniji za pripremu , jer proces proizvodnje dugo traje i žiri je to pohvalio, ali da bi bili još bolji proizvođačima je profesor Vladimir Tomomić dao i nekoliko saveta:

– Naveo sam nekoliko malih zamerki kao što je nepotrebno velika upotreba soli, bilo je nekoliko nepšravilnosti kod deklaracija proizvoda i njihovog naziva, a naveli smo  i da neki proizvodi nisu dobro skladišteni, pa je došlo do manjih hemijskih promena u smislu užeglosti. Pojedini proizvođači stavljaju suve fermetisane kobasice u zamrzivač i na taj način je konzervišu, ali to nije dobro i utiče na kvalitet-zaključio je  profesor Vladimir Tomović sa  Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Dodelu nagrada na Novosadskom sajmu poljoprivredni proizvođači iskoristili su i za sklapanje novih poznanstava i razmenu iskustava sa poslovnim partnerima.

(Pančevac/GJ)

Vandali polomili kapije u naselju Gudurički put

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.