![](https://pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2022/12/SIJALICA2.jpg)
DRAGAČEVCI SU NEBESKI NAROD: Kiša pljusti a ćevapi se okreću, samo ovde pravi se hajdučki specijalitet FOTO
![](https://pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/07/1688221941IMG_2894-scaled.jpeg)
Da su Srbi veliki gurmani dokazuje i činjenica da su posebnom dragačevskom specijalitetu posvetili i čitavu jednu manifestaciju. „Hajduk fest“ u Guči sada je već postao tradicija, a ove godine uprkos jakoj kiši u centru varošice okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Dok su jedni pravili čuveni hajdučki ćevap, drugi su se dobro provodili.
![](https://www.pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/07/1688221902IMG_2895-300x169.jpeg)
Rina
„Ove godine u pripremi hajdučkog ćevapa učestvuje devet ekipa, pored domaćih imamo i jednu ekipu koja je stigla iz Poljske kako bi se oprobala u spremanju ovog tradioconalnog specijaliteta“, rekla je za RINU Aleksandra Mitrović, direktorka TO Dragačevo Guča.
Ovaj specijalitet je dobio naziv po hajducima, jer nisu imali mnogo vremena da spremaju, a trebala im je jaka hrana kako bi imali snage za važne borbe. Hajdučki ćevap je prepoznatljiv najviše u dragačevskom kraju i možda jedino mesto u Srbiji gde se pravi, dok u drugim delovima zemlje gotovo da nisu ni čuli za ovakav gurmanluk.
![](https://www.pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/07/1688216647_guca-hajducki-cevap-fotorina8-300x171.jpg)
Rina
Dragačevac Cane Mišović učestvuje na brojnim kulinarskim manifestacijama, ali takmičenje u Guči ipak nosi posebnu draž.
„Uveče sastavimo sve sastojke da bi danas imali za nas, imamo tu našu ekipu tu smo pre svega zbog druženja, a najbolji neka pobedi“, kaže Cane Mišović, takmičar.
![](https://www.pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/07/1688216646_guca-hajducki-cevap-fotorina5-300x167.jpg)
Rina
Najbitniji sastojak je svinjsko meso i to od vrata, a po mogućustvu najbolje je da svinja ima oko 120 kilograma.
„Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem, soli, biberom i alevom paprikom i ostavljamo ga da leži na potpuno hladnoj temperaturi. Nakon toga valjamo ga u smesu koja se sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo gde se okreće na jakoj vatri i tu se pokazuje sva veština majstora da ispeče dobro i da ne sagori. Spremanje hajdučkog ćevapa je jako jednostavno što se tiče i sastojaka i nije potrebno puno vremena, a ukus je neponovljiv“, dodaje ovaj iskusni Dragačevac.
![](https://www.pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/07/1688216647_guca-hajducki-cevap-fotorina4-300x179.jpg)
Rina
Takmičari iz Poljske svojim učešćem potvrdili su da turisti iz svih krajeva svega vole dragačevsku varošicu tokom cele godine.
„Videli smo na Instagramu najavu za ovu manifestaciju i došli smo da se oprobamo, ali ipak kuvamo i naš poljski specijalitet za svaki slučaj“, rekao je Martin Hakuša.
Da i ova manifestacija u Guči ne može da prođe bez zvuka trube pobrinuli su se orkestari Dejana Jevđića, Marka Gligorijevića i Dragana Pavlovića.
![](https://www.pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/07/1688216646_guca-hajducki-cevap-fotorina1-259x300.jpg)
Rina
„Guča je mesto u kojima nas obuzmu posebne emocije, ovde se uvek setimo nekih svojih početaka koji su bili pre više od 20 godina. Hajdučki ćevap još nisam probao, ali verujem da je i om vrhunski“, rekao je majstor trube Dejan Jevđić.
Sve posetioce večeras od 20 časova na bini Kulturnog centra očekuje koncert Ane Bekute.
„Kada dodjete u Guču vama je provod u najavi. Zbog toga ne propustamo ni jedan dan godišnjeg odmora, koji sam more zamenio dolaskom na zvuke trube gde u Guči najbolje zvuče i komad hajdučkog ćevapa koji Dragačevci najbolje spremaju“, kazao je za RINU Miloš Nemanjić iz Uba.
(Pančevac/Rina)