JEVREJSKA OPŠTINA BEOGRAD: Sutra počinje Rosi fest

08:40

26.01.2024

Podeli vest:

Rosifest

BEOGRAD – Sedma edicija „Rosi festa“ predstaviće, od sutra do 1. februara, razne programe sa vrsnim stranim i domaćim umetnicima, u Jevrejskom kulturnom centru, Dorćol Platz-u i sali Jevrejske opštine Beograd.

Na tradicionalnom koncertu „Portreti i sećanja“, premijerno će biti izvedena kompozicija „Tri psalma za gudački orkestar“ kompozitora Davida Českija, u subotu 27. januara u prostoru Dorćol Platz-a, najavila je Jevrejska opština Beograd.

U saopštenju piše da „Portreti i sećanja“ predstavljaju jednu od osnovnih programskih celina „Rosi festa“ kojom se svake godine obeležava Svetski dan sećanja na žrtve holokausta.

Pored Jevrejskog kamernog orkestra sa solistima Minom Mendelson, Ladislavom Mezei i dirigentom Radanom Jovanovićem, nastupiće baletski solisti Tamara Pjević i Jakša Filipovac, u režiji Ane Grigorović i scenografiji Dunje Kostić.

U nedelju, 28. januara u sali Jevrejske opštine Beograd biće održan koncert „Barokna gozba“ u saradnji sa Beogradskom baroknom akademijom.

Ovaj jedinstveni muzički događaj predstaviće članovi ansambla „New Trinity Baroque“ solisti – predavači i studenti Beogradske barokne akademije.

U saopštenju piše da je deo programa festivala posvećen i naučnom istraživanju i da će muzikolog Muzičke akademije iz Zagreba Ivan Ćurković održati predavanje na temu „Rat i mir u oratorijumima Georga Fridriha Hendla“, u Jevrejskom kulturnom centru, 30. januara.

U istom prostoru sa početkom u 20 sati prvi put u Beogradu biće izvedena čuvena opera Georga Fridriha Hendla – „Rinaldo“.

Ovo remek-delo, prva je opera koju je Hendl napisao za londonsku publiku i predstavlja jedan od vrhunaca barokne muzičke dramaturgije i umetnosti.

U režiji Sretena Manojlovića, pod dirigentskom upravom Predraga Goste, publici će se predstaviti ansambl „New Trinity Baroque i međunarodni solisti, učesnici beogradske Barokne akademije sa baroknim orkestrom, na istorijskim instrumentima.

Povodom 145 godina od osnivanja hora „Braća Baruh“, najstarijeg jevrejskog hora na svetu, završno veče Rosi festa pripašće koncertu pod nazivom „Erev šel šošanim (Veče ruža)“, prema nazivu jedne od najlepših ljubavnih pesama na hebrejskom jeziku.

U atrijumu Narodnog muzeja, 1. februara, sa horom „Braća Baruh“ nastupiće i Jevrejski kamerni orkestar, bariton Stefan Hadžić i tenor Marko Živković, pod dirigentskom upravom direktora festivala, Stefana Zekića.

Festival je organizovan u saradnji sa Beogradskom baroknom akademijom, uz podršku Jevrejske opštine Beograd i Ambasade Izraela.

(Pančevac/Beta)

SINER U FINALU Đoković ostao bez titule na Australijan openu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.