SRBIJA I ELEKTRIČNA ENERGIJA Rad na velikim solarnim površinama

19:11

26.03.2024

Podeli vest:

printscreen/YT

Srbiji su potrebna najmanje četiri mala modularna nuklearna reaktora jer će naša zemlja do 2050. godine imati četiri puta veću potrošnju struje nego sada, izjavio je za „Tanjug” predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dodao da „Srbija nema ni znanja, ni para za klasične nuklearke koje koštaju između 11 i 13 milijardi evra”.

– Tu ćemo pokušati s Mađarima da se dogovorimo oko „Paksa”, da probamo da dobijemo pet, šest ili sedam odsto učešća. I to bismo platili i skuplje od onoga koliko realno košta, samo da bismo mogli odmah da dobijemo mogućnost da računamo na tu količinu električne energije – rekao je Vučić.

Na tragu ovih informacija, novinarka RTS-a Ružica Vranjković, koja prati sektor energetike, rekla je da je prioritet u svetu, u Evropi, a i u Srbiji obnovljiva energija. Međutim, svet je shvatio da mora da postoji bazna energija kao što su gas i nuklearna energija. Viši naučni saradnik iz Elektrotehničkog instituta „Nikola Tesla” Đorđe Lazarević kazao je da su strahovi doveli do poboljšanja nuklearne sigurnosti elektrana današnjice.

(Opširnije u štampanom izdanju „Pančevca” u petak)

KULENIJADA DOLOVCI MAJSTORI ZA ŠPECIJU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.