KRENI U KOLO U DELIBLATU: Održana 8. Međunarodna smotra folklora

19:48

23.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo
Printscreen/RTV Pančevo

U Deliblatu je, uoči slave ovog mesta, održana 8. Međunarodna smotra folklora pod nazivom „Kreni u kolo“. Organizator događaja je Kulturnoumetničko društvo „Paja Marganović“ iz Deliblata.

Da nema ničeg lepšeg od uživanja uz tradicionalnu igru i pesmu dobro znaju meštani Deliblata, koji su i ove godine sa oduševljenjem dočekali tradicionalnu Međunarodnu smotru folklora „Kreni u kolo“. U okviru izuzetno bogatog programa manifestacije nastupili su ansambli kulturnoumetničkih društava iz Rumunije, Čačka, Resavice, Mihajlovca, Kruščice, Smedereva, kao i domaćin i organizator folklornog susreta, KUD „Paja Marganović“, javlja Milica Koloski za RTV Pančevo. 

Imamo tri folklorna ansambla, imamo mlađu decu od 1. Do 4. Razreda, od 5. Do 8. Imamo sekciju veterana i povremeno imamo muzičku sekciju, sekciju sa duvačkim instrumentima, idemo na rumunske festivale redovno, rekao je Dragan Stolić, rekao je Predsednik KUD „Paja Marganović“ Deliblato.

Želimo da kroz ovu manifestaciju prikažemo narodno stvaralaštvo Srbije i da promovišemo folklor.

Folklorna smotra organizuje se već osmu godinu zaredom i jedan je od načina da se obeleži slava ovog južnobanatskog mesta.

Slava mesta Deliblata jesu u narodu zvani Duhovi, inače slava je Sveta Trojica, i već vekovima unazad se slavi kao slava crkve i mesta. Ranije je to sve trajalo tri dana, tri dana su ljudi prolazili, dolazili, međutim, s vremenom se to svelo na jedan dan. U međuvremenu su folkoraši,krenuli sa smotrom folklora, koja se održava dan uoči proslave ,rekla je Radmila Potežica Predsednica MZ Deliblato.

Celovečernji program obogatio je i nastup orkestra OŠ „Paja Marganović“ iz Deliblata i orkestra OŠ „Sava Maksimović“ iz Mramorka, koji već godinama unazad, pod vođstvom nastavnice Violete Pomar, ostvaruju zapažene rezultate na mnogim republičkim takmičenjima.

(Pančevac/RTV Pančevo)

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.