DRUGA ŠANSA ZA INDEKS: Upis na fakultete BU nije gotov

Ko zna šta želi, i dalje ima priliku za indeks: ovogodišnji kandidati su za nijansu bolji, kaže rektor Univerziteta

18:19

18.07.2024

Podeli vest:

„Pobjeda”

Prvi upisni rok na tridesetjednom fakultetu Univerziteta u Beogradu je završen. Svih 15.283 planiranih mesta nije popunjeno, a nekoliko fakulteta već je objavilo konkurs za predstojeći rok koji počinje 28. avgusta i traje do 6. septembra.

– Kada budemo imali kompletan presek stanja po svim fakultetima i studijskim programima, tada će se sastati komisija za upis koja će konačno verifikovati na kojim fakultetima je ostalo slobodnih mesta. Generalno, možemo da budemo zadovoljni time koliko se studenata prijavilo, polagalo prijemne ispite i kakve su rezultate postigli, a prema podacima nekih fakulteta nivo bodova potrebnih za upis bio je veći nego prethodne godine, što na neki način govori o tome da su ovogodišnji kandidati za nijansu bolji – rekao je za beogradske medije prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu (UB).

Đokić je objasnio:

– Na samom startu upisne trke za indeks fakulteta UB prijavilo se 16.735 kandidata, što je 1.452 više nego što je bilo planiranih mesta. Podaci univerziteta pokazuju i da su ovi kandidati podneli 25.520 prijava. Prema tome, mnogi su konkurisali na više studijskih programa istog fakulteta ili i na više fakulteta UB. Izvesno je da su najtraženiji fakulteti uglavnom popunili upisne kvote, da im nije preostalo ili da im je ostao mali broj budžetskih mesta, a da su i na samofinansiranju na najpopularnijim studijskim programima ako ne sva, a onda gotovo sva mesta zauzeta.

(Pančevac / S. T.)

(Opširnije u štampanom izdanju „Pančevca” u petak, 19. jula)

U novom broju najstarijeg lokalnog živog nedeljnika u ovom delu sveta pročitajte još: šta su prioriteti u radu članica Gradskog veća zaduženih za zaštitu životne sredine i obrazovanje; koliko su porasle cene za godinu dana; kako se zaštititi od provalnika; sve o letnjim prehladama – kako ih savladati; da li su veće kazne u novom Krivičnom zakoniku; koje su glavne sportske teme tokom leta; kakve su aktuelnosti u sedam naseljenih mesta… i još mnogo, mnogo toga…

“ZLATNA KNJIGA” ZA JERKOVA: Beogradski profesor dobitnik nagrade Biblioteke Matice Srpske

RIGOS OTVARA BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.