MR TATJANA BOŽIĆ: Postignuto mnogo, radimo još više

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Pančeva izabrani su članovi Gradskog veća – predstavljamo ih, kao i njihove resore i prioritete u radu

14:30

23.07.2024

Podeli vest:

Milian Šupica

Resor mr Tatjane Božić je obrazovanje. S obzirom na to da je reizabrana, pitali smo je kako bi ocenila prethodne četiri godine u oblasti za koju je zadužena – šta je postignuto, koji su najveći uspesi i da li je bilo propuštenih prilika?

MR TATJANA BOŽIĆ: Prethodne četiri godine u gradu Pančevu su bile veoma produktivne i obeležene značajnim postignućima u oblasti obrazovanja, što se vidi i kroz uspehe učenika koje pratimo i nagrađujemo, a kojih je svake godine sve više. Fokusirali smo se na unapređenje infrastrukture i modernizaciju škola, što je rezultiralo obnovom mnogih školskih objekata. Međunarodna saradnja je donela nove perspektive i dobre prakse, a to je, zauzvrat, obogatilo naš obrazovni sistem. Uspostavljene su veze sa školama i organizacijama iz drugih zemalja, omogućavajući razmenu iskustava i znanja. Ipak, bilo je i izazova. Iako smo postigli značajne rezultate, uvek postoji prostor za unapređenje i implementaciju novih saznanja. Takođe, potrebno je raditi na promociji stručnih škola i programa kako bi se učenici još bolje pripremili za tržište rada. Dualno obrazovanje, kao i vannastavne aktivnosti su važan deo obrazovanja i tu vidimo prostor za dalje proširenje i razvoj, kako bi učenici mogli da razviju različite veštine i interesovanja koja su preduslov uspešne karijere. Nastavićemo rad i ulaganja kako bismo obezbedili najbolje uslove za naše učenike i nastavnike.

  • Koji su prioritetni potezi u vašem resoru u novom mandatu?

– Prioritet nam je proširivanje kapaciteta vrtića, odnosno otvaranje novih. U prethodnom mandatu sva naseljena mesta koja nisu imala vrtiće dobila su ih, kao i grad, koji je bogatiji za novi vrtić „Zabavnik”. Proširili smo kapacitete za 300 mesta u vrtićima. Broj dece se povećao, što nas raduje, i zato će u narednim godinama prioritet biti izgradnja i otvaranje dva nova vrtića, kako bi mladi ljudi mogli da zbrinu svoju decu i započnu svoje poslovne karijere. U novom mandatu naša pažnja će biti usmerena i ka podizanju kvaliteta obrazovanja i unapređenju uslova za sve učenike. Takođe, planiramo da unapredimo nastavne metode kroz projekte za kabinete za stručnu praksu, fokusirajući se na razvoj kreativnog razmišljanja i inovacija učenika. Ovo će uključivati nove metode učenja, kao što su projektna nastava i interdisciplinarni pristup. Takođe, namera nam je da obezbedimo kontinuiranu edukaciju nastavnog kadra, što će omogućiti nastavnicima da se usavršavaju i budu u toku s najnovijim obrazovnim trendovima i metodama. Na ovaj način ćemo obezbediti da naši učenici dobiju najkvalitetnije obrazovanje. Pored toga, planiramo da razvijemo više programa podrške za učenike, uključujući mentalnu i emocionalnu podršku, kako bi se osiguralo da svako dete ima podršku koja mu je potrebna za uspeh. Ovo će uključivati i programe za razvoj socijalnih veština i rešavanje konflikata. Jedan od važnih ciljeva je i jačanje saradnje s roditeljima i lokalnom zajednicom. Želimo da nastavimo otvoren i transparentan dijalog sa svima koji su uključeni u proces obrazovanja, kako bismo zajedno radili na unapređenju obrazovnog sistema. Naša vizija je da Pančevo postane grad s modernim, inkluzivnim i visokokvalitetnim obrazovnim sistemom, koji će omogućiti svakom učeniku da ostvari svoj pun potencijal i bude spreman za izazove budućnosti.

Tatjana Božić je rođena u Pančevu 25. jula 1969. Završila je Pedagošku akademiju u Beogradu s prosečnom ocenom 9,04, kao i Učiteljski fakultet u Beogradu. Poslediplomske magistarske studije završila je na Defektološkom fakultetu u Beogradu (sadašnji Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju), smer prevencija i resocijalizacija, i stekla akademsko zvanje magistar defektoloških nauka. Bavila se i bavi se i dalje naučnoistraživačkim radom u oblasti obrazovanja. Od 1993. do 2016. godine u OŠ „Sveti Sava” bila je profesor razredne nastave, pomoćnik direktora, a zatim i direktor škole. Od 2016. godine članica je Gradskog veća zadužena za obrazovanje. Govori engleski i ruski jezik. Imejl: tatjana.bozic@pancevo.rs.
    • Šta su vam dugoročni, odnosno četvorogodišnji planovi?

– Akcenat treba da stavimo, najpre, na razvoj dece od polaska u vrtić pa do završetka srednje škole. Takođe, namera nam je da stvorimo ambijent koji će omogućiti najkvalitetnije vaspitanje i obrazovanje u svim vrtićima i školama. Jedan od glavnih ciljeva jeste i promovisanje rodne ravnopravnosti. Ideja je da svaka učenica ili učenik ima podjednake šanse za uspeh. Želimo da usmerimo resurse na podršku učenicima s posebnim potrebama i na njihovo integrisanje u sistem obrazovanja. Jedan od planova je nastavak uključivanja roditelja i zajednice u proces obrazovanja, jer je to od suštinskog značaja. Svesni smo izazova koji su pred nama u tom smislu, ali želimo da nastavimo s pozitivnim promenama: da naše vaspitne i obrazovne institucije budu prepoznatljive po uspehu. Mi smo sigurni u uspeh naših budućih generacija!

(Pančevac / S. Trajković)

TATJANA BOŽIĆ OBIŠLA MUZIČKU I TEHNIČKU ŠKOLU

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.