Neverovatno ali istinito: Selu dali nadimak „dolina dabrova“ pa im to nije dovoljno, sad su otišli korak dalje

14:13

02.09.2024

Podeli vest:

Foto: RINA

Čačak – Jedna od najvećih manifestacija posvećena mleku i mlečnim proizvodima u Srbiji doživeće ove godine svoje treće izdanje u „dolini dabrova“, u Gornjoj Gorevnici, selu vrednih voćara i povrtara na padinama Galiča i Jeljena kod Čačka.

– Ovogodišnji prodajni sajam obeležiće preko 50 vrsta sireva ne samo iz Srbije već i iz regiona. Tako će se u vitrinama pored sjeničkog, kuvanog, valjanog, staroplaninskog pojaviti i čuveni kupreški sir. Naravno tu su i druge prerađevine od mleka, kao što su kajmak, pavlake, namazi ali i proizvodi na mlečnoj bazi koji se koriste u kozmetici. Otvaranje je zakazano za subotu 7. septembar u 15 časova – kazali su organizatori za agenciju RINA.

Drugog dana manifestacije, pored prodajne izložbe belog mrsa i svega što je vezano za mlekarstvo (opreme za mlekare, nove i polovne, rakija, meda, starih zanata..,) posetioci će biti u prilici da prisustvuju smotri kulturno – umetničkih društava, nakon čega će zasvirati zlatne violine sa nedavno završenog Sabora violinista Srbije u Pranjanima. Dan ranije, u subotu u 20 časova na veliku pozornicu stadiona u Dolinu dabrova stiže Tanja Savić.

Gorevničani su voćari ali i odlični rudari, Francuzi prvi rudarili

Čitav ovaj kraj podigao se u drugoj polovini prošlog veka zahvaljujući rudnicima magnezita Koviljača i Šumadija kojima je gazdovao Magnohrom Kraljevo. Veoma je zanimljivo da su rudnik u Milićevcima pokrenuli Francuzi još u vreme Kraljevine tačnije otvoren je 1929, a zatvoren pre petnaestak godina nakon petoktobarskih promena koje su Magnohrom odvele u stečaj.

Iz tih rudnika danas oko 5000 meštana Trbušana koristi zdravu pijaću vodu u celom prigradskom naselju.

(Pančevac/RINA)

Ovo je vidikovac na koji se davno čak i Sveti Sava popeo sa mukom: Sa planine Mučanj pogled puca na čitav ivanjički kraj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.