OŽIVLJENA TRADICIJA FONTOŠ KOLAČA Manifestacija Dani Debeljače nudi bogat program do 23. novembra

08:44

30.09.2024

Podeli vest:

Foto: Printscreen/RTV Pančevo

Manifestacijom Dani Debeljače, koja traje do 23. novembra, Debeljača obeležava 230 godina od naseljavanja. U okviru proslave, članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra oživeli su tradiciju pravljenja Fontoš kolača.

Ove godine Debeljača proslavlja 230 godina od svog naseljavanja, a manifestacija Dani Debeljače donela je bogat program koji traje do 23. novembra. U okviru ovog jubileja, meštani su se okupili da zajedno ožive stare običaje, a jedan od najupečatljivijih trenutaka bio je događaj pravljenja tradicionalnog Fontoš kolača koji se meštanima tradicionalno razvozio konjskim zapregama i delio besplatno, rekao je Stevan Lazički, predsednik Saveta MZ, Debeljača.

Zoltan Goganj, meštanin Debeljače, bio je jedan od meštana koji se pobrinuo da se Fontoš kolač razveze meštanima na tradicionalan način.

Ovogodišnji program manifestacije Dani Debeljače je raznovrsan i uključuje sva aktivna udruženja, društva i organizacije.

Svečani program povodom obeležavanja 230 godina od naseljavanja Debeljače biće održan 16. novembra, a manifestaciju će 23. novembra zatvoriti Društvo za negovanje tradicija “Banatsko kolo”, svečanom akademijom povodom 30 godin a postojanja ansambla.

(Pančevac/RTV Pančevo)

Đaci iz Debeljače brinu o životnoj sredini: Skupljaju električni i elektronski otpad, a novac od prodaje koriste za uređenje škole

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.