STARČEVO: Otvorena izložba o Deliblatskoj peščari „Pesak – vetar – čovek“

Izložba je nastala pre šest godina u toku rada na istraživačkom projektu „Život u Banatskoj vojnoj granici 1764-1872“

09:54

30.09.2024

Podeli vest:

Foto: Starčevačke novine

Povodom obeležavanja Dana evropske baštine, koji se ove godine održava pod temom „Rute, mreže i veze“, kao i zbog 260 godina od osnivanja Banatske vojne granice, u Starčevu su  protekle nedelje upriličena dva događaja.

Najpre je u četvrtak, 26. septembra, u galeriji starčevačkog muzeja otvorena izložba „Pesak – vetar – čovek“ Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, u organizaciji Doma kulture „29. novembar“, uz podršku Udruženja „Pagus“.

Izložba je nastala pre šest godina u toku rada na istraživačkom projektu „Život u Banatskoj vojnoj granici 1764-1872“, koji je Zavod za zaštitu spomenika kulture sprovodio na teritoriji Južnog Banata i prikazuje procese pošumljavanja Deliblatske peščare duge više od dva veka, kao i kulturno i predeono nasleđe ovog područja.

Tim autorki izložbe, koja još uvek putuje Vojvodinom i izaziva interesovanje publike, čine Slobodanka Perović, Jasmina Vujović, Marina Miljuš, Jasna Jovanov i Grozdana Milenkov.

Na samom početku događaja pozdravne reči izgovorio je direktor Doma kulture Marko Ivošević; nešto više o projektu rekla je Jasna Jovanov, a publiku je kroz zanimljivu priču o Deliblatskoj peščari vodila Slobodanka Perović.

Izložba će biti dostupna do 20. oktobra u starčevačkom muzeju, a zatim se seli u Kačarevo.

Pomenutim povodom su Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu i Udruženje „Pagus”, u saradnji sa Regionalnim centrom za talente „Mihajlo Pupin” i uz podršku Doma kulture, u subotu, 28. septembra, vodili zainteresovane u obilazak Kulturne staze Banatske vojne granice, u živopisnu šetnju dugu 12 kilometara.

(Pančevac/J. Filipović)

STARČEVO: Održana treća Noć muzeja uz koncert Muzičke škole „Jovan Bandur“ i otvaranje neolitske kuće

MALIŠANI IZ DOLOVA POSETILI STARČEVAČKI MUZEJ: Domaćini su bili sjajni, bilo je veoma lepo i edukativno! FOTO

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.