IZGRAĐENA PRE POLA VEKA: Galerija u Opovu kao rimska galija u ravnici

13:00

08.10.2024

Podeli vest:

printscreen/RTV

OPOVO – Pre nešto više od pola veka u Opovu je izgrađena galerija nesvakidašnjeg oblika, koja svojim značajem i izgledom rimske galije daleko prevazolazi okvire lokalnog. Ovde su izlagali najpoznatiji umetnici sa naših prostora, ali i mnogi iz inostranstva, a u bogatom fundusu galerije nalazi se oko 1.800 eksponata.

Galerija u Opovu izgledom podseća na rimsku galiju, kao odnekud spuštenu u vojvođansku ravnicu, a za njen nesvakidašnji izgled zaslužne su arhitekte Milorad Berbakov i Spasoje Krunić. Galerija je otvorena 1970. godine izložbom Jovana Popovića, umetnika rođenog u Opovu, predstavnika bidermajer slikarstva iz 19 veka. Ubrzo su ovde počele da se organizuju i izložbe radova Ivana Meštrovića, Milana Konjovića, Đure Jakšića i mnogih drugih.

„Vrlo je interesantno što je galerija nastala zahvaljujući meštanima i naporima tadašnjih zaposlenih u Domu kulture ‘Olga Petrov’ da se dobije zaseban objekat koji bi mogao da parira velikim gradovima. U Srbiji postoje ovakve možda tri galerije, koje su izgrađene kao zasebni objekti isključivo za tu namenu, a ovakvo arhitektonsko rešenje zaista privlači turiste“, kaže Katarina Nikolić Ralić, direktorka galerije.

Mnogima je bilo neverovatno da jedno malo mesto od 10 hiljada stanovnika ima takvu galeriju i programe na kojima bi im pozavideli i veći gradovi.

Danas Galerija „Jovan Popović“ raspolaže velikim fondom eksponata, od skoro 300 autora…

„U fondu galerije je oko 1.800 eksponata – od onih Olje Ivanjicki, Koste Bradića, Jovana Popovića, predstavnika naivnog slikarstva, španskih, ruskih, ukrajinskih savremenih umetnika… Na samom ulazu u galeriju nalazi se bista Jovana Popovića koju je uradila Olja Ivanjicki“. izjavila je direktorka.

Tu je i park skulptura koji je imao više eksponata, ali nakon krađe njihov broj je smanjen, a nekadašnji simbol galerije i jedna od najvrednijih skulptura „Pali anđeo“ Ivana Meštrovića – premeštena je na Kalemegdan.

Pored biste Jovana Popovića koju je uradila Olja Ivanjicki, ovde se nalaze i „Devojka sa harfom“ Sretena Stojanovića i reljef autora Ivana Grabovca.

U galeriji se godišnje organizuje desetak izložbi, a među autorima je bar jedan iz inostranstva. Nedavno je priređena i izložba povodom najstarije manifestacije „Stvaraoci Opova“, koja je obeležila tri decenije postojanja.

(RTV)

OPOVO REŠAVA PREVOZ PUTNIKA: 12 polazaka LASTE ka Beogradu i 12 polazaka iz Beograda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.