BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA: Posetite izložbu „Znameniti književnici Pančeva”

Bogata književna tradicija Pančeva na Beogradskm sajmu knjiga na štandu „Pančevačko čitalište“ u Hali 4 biće predstavljena i putem izložbe Dunje Antonov Rotar

17:30

18.10.2024

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT
Foto: Printscreen/YT

Poseban štimung i energiju književnog ambijenta štandu „Pančevačko čitalište” na predstojećem Beogradskom sajmu knjiga, od 19. do 27. oktobra, daće i izložba „Znameniti književnici Pančeva” koju je priredila Dunja Antonov Rotar iz pančevačkog Istorijskog arhiva.

Na plakatima i u pratećem štampanom materijalu publika će imati priliku da se podseti, ili i da sazna, kakva je značajna književna tradicija obeležila istoriju Pančeva. A reč je o imenima koja su gradila i književnu istoriju cele Srbije, kao što su Mika Antić, Isidora Sekulić, Miloš Crnjanski, Dragutin Ilkić Birta, Dušan Vukajlović, Mladen Markov, Milan Ćurčin, prota Vasa Živković, Mihajlo Pupin i Zmaj Jova. Ova prigodna izložba priređuje se i u sklopu obeležavanja jubileja stogodišnjice od utemeljenja Gradske biblioteke Pančevo.

– Izložba je inspirisana i radom moje koleginice Ljiljane Drakšan, više bibliotekarke u penziji, koju sam veoma poštovala jer je godinama izrađivala vredne bibliotečke izložbe. Kako sam zaposlena u Istorijskom arhivu u Pančevu, smatrala sam da je prikladno da bibliotečkom materijalu pridružim i neka arhivska dokumenta i da ih uobličim na savremen i vizuelno prijemčiv način, shodno ovoj manifestaciji. Zbog toga sam izložbu obogatila i odabranim dokumentima i foto-dokumentacijom Istorijskog arhiva u Pančevu, ali i ličnom arhivom, dokumentacijom iz bibliotečke građe i drugim izvorima – kazala je Dunja Antonov Rotar.

Fusnote, signature i ostali tehnički elementi, koji prate arhivski materijal, zbog prostora ovaj put neće biti izloženi, ali su pripremljeni za opsežniju publikaciju u kojoj će biti dovoljno mesta da se na detaljan način prezentuju svi podaci u vezi sa životom pisaca koji su koračali istim ulicama kao i mi, ili su na razne načine bili vezani za Pančevo.

– Cilj ove izložbe je podsećanje na činjenicu da su u Pančevu živeli neki od najznačajnijih književnika koji su pisali na srpskom jeziku. Pančevci se time ponose i doživljavaju ih kao svoje. Zbog ograničenog prostora bilo je za sada nužno napraviti samo ilustrativni odabir materijala. A u pitanju je takođe zbog toga i lični izbor pisaca, tako da ni u kom slučaju nisu obuhvaćeni svi književni stvaraoci, bili oni iz prošlosti ili savremeni, koji bi na ovakvoj izložbi mogli naći mesta. A njima ću se odužiti nekim drugim povodom – objasnila je Dunja i koncept sadašnje izložbe.

Osnovna ideja je da se i na sajamskom štandu oseti duh književnog ambijenta Pančeva, o kojoj svedoči svi koji vole knjigu u ovom gradu.

(Pančevac / N. S.)

NAJBOLJA „ROBOTKA”: Milica Stojadinović Srpkinja u rukama Dragane Mladenović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.