POSKUPELE ĐAČKE EKSKURZIJE: Mnoge škole odustaju od putovanja zbog visokih cena

16:00

19.10.2024

Podeli vest:

Privatna arhiva

Maturanti pojedinih pančevačkih srednjih škola početkom oktobra posetili su  uglavnom gradove severne Italije u okviru završnih ekskurzija. Prema nezvaničnim informacijama, četvorodnevna ekskurzija je naše đake koštala nešto iznad 40.000 dinara, što je daleko niže od ponuda koje su stigle na adrese mnogih škola u Srbiji. Đačke ekskurzije su poskupele i u agencijama kojima su ove ture uža specijalnost kažu da su one sada skuplje do 10 odsto u poređenju s prethodnom školskom godinom. Prema zvaničnim informacijama Foruma srednjih stručnih škola, zbog visokih cena pojedine srednje stručne škole su odustale od ekskurzija, posebno za trogodišnje profile.

Sulude cifre

I ne odustale! Jednoj srednjoj školi stigla je ponuda za petodnevnu ekskurziju u Italiju u visini od 84.900 dinara, a drugoj za Grčku – više od 70.000 dinara. Posebno je frapantan podatak da je jednoj osnovnoj školi za dvodnevnu ekskurziju u Niš (zapravo jedan pansion) agencija po učeniku tražila neverovatnih 22.800 dinara. E sad, kada se stavi na papir, trošak roditeljima nije samo cena putovanja, već moraju da izdvoje novac da se dete pripremi za put, ali i da se obezbedi džeparac. Pa tako za gorenavedeno putovanje u Italiju roditelj mora da izdvoji bar 1.000 evra. Struka kaže da su ekskurzije postale preskupe jer je u njihovu realizaciju uključeno mnogo ljudi koji naplaćuju svoj rad: agencija, prevoznici, hotelijeri, vođe puta itd. Ujedno, neretko se dešava da se u ponudi nalaze hoteli sa četiri zvezdice, koji su skuplji, a potpuno je sumanuto bacati pare na takav smeštaj kada deca najmanje vremena provode u hotelskim sobama.

Niko neće decu!

Naime, cene hotela u Srbiji su često daleko više nego u inostranstvu – nemaju tri zvezdice, a skuplji su nego hoteli u okolini Rima. Problem je što u Srbiji nema mnogo smeštajnih objekata koji primaju ekskurzije i oni koji nude tu uslugu imaju nerealne cene. Bilo kako bilo, agencije koje se bave đačkim turizmom već su formirale ponude za prolećne ekskurzije 2025. godine, a na početku ove školske godine škole se spremaju da realizuju javne nabavke. Sudeći po onome što se može čuti od turističkih radnika, cena ekskurzija pančevačkih maturanata koje se trenutno realizuju je „sanak pusti”! Ove sadašnje su znatno veće!

Pančevac/Z.S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.