U VRŠCU OTKRIVENA BISTA NIKITI TOLSTOJU: Ceremoniji prisustvovao i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko

21:38

15.04.2023

Podeli vest:

Printscreen/IG/vrsac_grad

Danas je u Vršcu svečano otkrivena bista Nikiti Tolstoju ruskom akademiku i lingvisti koji je na današnji dan pre tačno jednog veka rođen u Vršcu, inače potomku slavnog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja. Svečanoj ceremoniji, danas, u Ruskom parku prisustvovalo je više od 20 članova porodice Tolstoj, među kojima je bio i savetnik predsednika Ruske Federacije Vladimir Tolstoj, supruga Nikite Tolstoja akademik Svetlana Tolstoj, dve ćerke i unuka, kao i njegove kolege, studenti i sledbenici koji su došli kako iz Rusije tako iz svih krajeva Evrope. Pored predstavnika institucija Grada Vršca, prisustvovali su i predstavnici Ruskog doma u Beogradu i diplomatskog kora na čelu sa njegovom ekselencijom ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Pred nekoliko stotina gostiju i vrščana, o životu i delu Nikite Tolstoja govorio je njegov potomak Vladimir Tolstoj, a ispred porodice se Gradu Vršcu zahvalila supruga, akademik Svetlana Tolstoj, dok je ispred Ruske Federacije to učinio ambasador Aleksandar Bocan Harčenko. Sa samim spomenikom i načinu njegove izrade prisutne je upoznao tvorac ovog remek dela vajar Ajdin Zejnalov. Nakon prigodnog programa koji su upotpunili solisti i profesori Muzičke škole „Josif Marinković“ izvodeći numere Čajkovskog, spomenik su i svečano otkrili Savetnik predsednika Ruske Federacije Vladimira Tolstoj, akademika Svetlana Tolstoj, njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, umetnik vajar Ajdin Zejnalov, gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, zamenik gradonačelnice Vršca Dejan Santrač i član Gradskog veća za kulturu Trajan Kačina.

„Ponosna sam što mi je kao gradonačelniku pripala ta čast da danas ovde zajedno otkrijemo spomenik rođenom vrščaninu, slavisti, istaknutom naučniku i akademiku Nikiti Tolstoju koji je za života Srbiju smatrao svojom domovinom. Svojim životom i delom Nikita Tolstoj zaslužio je svoje mesto među vršačkim velikanima poput Jovana Sterije Popovića, Paje Jovanovića, Vaska Pope, Bore Kostića…. Grad Vršac vodi posebnu pažnju o svim svojim velikanima, pa će tako i potomak jedne od najslavnijih ruskih porodica Tolstoj, imati ovde svoje posebno mesto koje mu i pripada. Vršac i vrščani će se zasigurno pobrinuti da on na ovom mestu bude zauvek sačuvan od zaborava, a plamen koji je počeo da gori oko Lava Nikolajeviča Tolstoja nastaviće da bude prisutan i u budućnosti. Vršac je ponosan na svoje sugrađane koji su svojim delima obeležili nacionalnu istoriju, a mnogi ostavili trag i u svetskoj baštini, zato današnji dan predstavlja svojevrstan praznik jer smo ovu prekrasnu aleju u centru našeg grada upotpunili bistom čoveka koji je svojim delima ostavio trag i na Moskovskom državnom univerzitetu, kao i Ruskoj akademiji nauka. Posebno mi je drago što povodom 100-godišnjice od rođenja Nikite Iljiča Tolstoja, imamo priliku da ugostimo veliki broj članova slavne ruske porodice Tolstoj kojima dugujemo zahvalnost na ovom velelepnom daru koji će krasiti naš grad i čuvati uspomenu na našeg zajedničkog velikana“ rekla je u svom obraćanju gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Ona je na kraju, članovima porodice Tolstoj poželela prijatan boravak u našem gradu osvrnuvši se na reči Nikite Tolstoja „Rusija mi je otadžbina, a Srbija domovina“ i istakla da je, Vršac od sada i njihov grad u koji su uvek dobrodošli. Nakon ceremonije otkrivanja spomenika, gosti su se uputili ka Gradskom muzeju gde je u čast 100-godišnjice rođenja ovog velikana, postavljena izložba njegovih fotografija i arhivskog materijala.

(Pančevac/Rtvpancevo)

OVAKO JE PANČEVO DOČEKALO USKRŠNJE PRAZNIKE: Da se tradicija i stari zanati ne zaborave FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.