STRUČNA PRAKSA U NIS-u: Sedma sezona programa „NIS Calling”

13:46

27.04.2023

Podeli vest:

NIS

Kompanija NIS je jedan od najpoželjnijih poslodavaca za mlade u Srbiji i otvorena je za inovacije, energiju i sveže ideje koje donose mlade kolege. Zbog toga NIS poziva studente odabranih fakulteta da započnu plaćenu praksu u kompaniji kroz sedmu sezonu programa „NIS Calling”. Na ovaj način kompanija pruža šansu mladima da steknu iskustvo u oblasti naftne industrije i primene svoje znanje u praksi.
Ovogodišnji konkurs je otvoren do 24. aprila, a mogu da se prijave studenti treće i četvrte godine i master-studija Rudarsko-geološkog, Mašinskog, Elektrotehničkog, Ekonomskog, Tehničkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Tehnološko-metalurškog, Saobraćajnog, Pravnog, Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka i Hemijskog fakulteta. Zainteresovani kandidati takođe treba da poseduju dobro znanje engleskog jezika, kao i da poznaju paket MS Office. Prijave se mogu podneti na xttps://posao.nis.rs/prijava/nis-calling-praksa-6, a odabranih trideset kandidata praksu će započeti početkom jula.
Predviđeno je da se praksa sprovede na lokacijama NIS-a u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Elemiru i Čačku. U prethodnih šest sezona ovaj program je prošlo 170 polaznika, od kojih je 50 ostalo da radi u kompaniji NIS. Prvi korak prijavljivanja je jednostavan – popunjavanje formulara u kojem se traže osnovne informacije. Potom sledi razgovor sa osobom iz HR-a, a onda, u poslednjem krugu klasifikacije, i razgovor s mentorima.

Ko prođe selekciju, dobiće mentora koji će pratiti njegov razvoj i biće mu oslonac i podrška tokom adaptacije na novu poslovnu sredinu i realizacije svih aktivnosti. Pored praktičnog angažovanja, akademci će imati šansu i da se dodatno obrazuju i razviju svoje veštine u okviru Korporativnog univerziteta kompanije NIS, čiji su gostujući predavači najugledniji stručnjaci iz zemlje iz sveta.
Svako ko je studirao, zna kako je teško uskladiti studentske obaveze s privatnim i potrebno je pravo menadžersko umeće kako bi se sve uklopilo u 24 sata. Ako se tome pridoda još i stručno usavršavanje, onda to predstavlja pravi izazov – kako uz sve druge obaveze da se nađe i vreme za osam sati rada? Upravo iz tog razloga NIS je osmislio ovaj program stručnog usavršavanja koji je prilagodljiv studentima. Naime, fleksibilnost se ogleda u tome što je polaznicima omogućeno da čitavu praksu obave za dva meseca, da imaju slobodne dane kada im je potrebno, da ne rade po osam sati, već manje – sve u sklopu zvanične kvote, kako studentu najviše odgovara.

Prema rečima učesnika ovog programa, prednost NIS-ove prakse u odnosu na druge firme jeste i to što su stručni treninzi organizovani u sklopu Korporativnog univerziteta. Naime, naftni gigant je razvio svoje edukativne programe za svoje zaposlene koji se realizuju u samoj kompaniji. Studenti na taj način dobijaju priliku da se upoznaju i povežu s drugim praktikantima (i sa onima koji već rade u firmi), kao i da od vrhunskih stručnjaka prikupe teorijsko i praktično znanje.
Prema mišljenju studenata koji su učestvovali u ovoj praksi, ono što ovaj program čini izuzetnim, jeste činjenica da mentori i svi ostali članovi tima od početka polaznike tretiraju kao jednake. Praktikanti su uključeni u projekte na kojima NIS-ov tim već uveliko radi, dobijaju kompleksne zadatke bez konstantnog proveravanja i imaju mogućnost da iznesu svoje mišljenje i da daju predloge, koji se razmatraju podjednako kao i predlozi dugogodišnjih članova tima.

Z.Stanižan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.