DA LI VAM JE RAČUN ZA STRUJU NAGLO POSKUPEO? Ovo je razlog zašto su cene skočile od aprila!

16:41

30.06.2023

Podeli vest:

pexels

Računi umanjeni i do 30 odsto za smanjenu potrošnju električne energije važili od oktobra 2022. do kraja marta 2023.

Građani koji su se proteklih dana javljali redakciji „Politike” da pitaju je l’ to možda u međuvremenu ponovo poskupela struja budući da su im računi nešto veći, prevideli su činjenicu da popusta za štednju električne energije više nema, to jest da je ovaj popust koji je vlada uvela od oktobra prošle godine važio do marta ove godine. U uredbi vlade navedeno je da će popusti za uštedu električne energije važiti od oktobra 2022. do kraja marta 2023. godine.

Zaključkom vlade bilo je predviđeno da domaćinstva koja budu uštedela struju u odnosu na isti mesec prošle godine više od pet do 20 odsto dobiju popust 15 odsto. Ako ušteda kilovata bude veća od 20 do 30 odsto, građanima su računi bili umanjeni 20 odsto. A ukoliko je ušteda bila veća od 30 odsto, popust je bio 30 procenata. S tim što se popust, naravno, nije obračunavao potrošačima koji u to vreme nisu imali potrošnju, poput vikendica.

Čitaoci koji su se interesovali o čemu se radi, na odgovor da je popust istekao, kažu da je ipak trebalo da ih neko podseti na to, jer većina ili je zaboravila da to nije trajno, ili nije ni znala da je sve oročeno dok ne prođe grejna sezona. A osim toga, kažu da je zbog trenutnih vremenskih uslova koji idu od vrlo hladnog vremena do pretoplog potrebno da uključuju klima-uređaje ili da se ogreju ili da se rashlade pa će i tu biti ponovo veća potrošnja, a samim tim i veći računi.

Bilo kako bilo, sva utrošena električna energija sada se naplaćuje bez bilo kakvih olakšica i popusta.

Inače, zaključak vlade da se uvede štednja bio je zbog visoke cene struje na berzama koja je morala delom i da se uvozi, ali i zbog neizvesnosti da li ćemo imati dovoljno električne energije, koju je izazvao rat u Ukrajini. Upravo je ova odluka doneta za tih šest meseci grejne sezone kada se struja najviše i troši jer i dalje ima veliki broj građana koji se ovako greju.

Naime, račun za mart mesec bio je poslednji za koji su građani mogli da dobiju popust ukoliko električnu energiju uštede, a već od maja računi za struju su dodatno uvećani. Cena struje prethodno je za 6,5 odsto uvećana u septembru 2022. godine, mesec dana pre nego što su građani mogli uštedom struje da plate manje račune. Novo poskupljenje bilo je u januaru, kada je cena struje uvećana za osam odsto, a računi su za osam posto povećani i u maju ove godine. Tačno od 1. maja kilovat u najjeftinijoj zelenoj zoni košta 2,084 dinara, dok je po skupljoj tarifi cena 8,336 dinara. U plavoj zoni koja predviđa potrošnju veću od 350 kilovata cena jeftinije struje je sada 3,126 dinara, dok je regularna cena kilovata 12,504 dinara. U crvenoj, najskupljoj zoni, koja podrazumeva potrošnju veću do 1.600 kilovata, cena jeftinijeg kilovat-sata od maja košta 6,252 dinara. Skuplji crveni kilovat košta 25,008 dinara.

Inače, preporuka za štednju je predviđala gašenje svetla, razumno korišćenje grejnih tela, uključivanje mašina za pranje sudova i veša tek kada je puna i po mogućstvu noću, kada je kilovat inače četiri puta jeftiniji, kuvanje u poklopljenoj šerpi jer se tako štedi i do 20 odsto energije…

I dok je revnosnim potrošačima koji su uspevali da uštede i time smanje i račune ovaj gest vlade dobrodošao, čini se da „Elektroprivreda Srbije”, koja je postupila po preporuci vlade i uvela popuste, ne misli tako. Procene pokazuju da su građani uštedeli oko 4,8 milijardi dinara, odnosno da EPS upravo toliko nije naplatio, što bi se desilo da popusta nije bilo.

(Pančevac/Espreso)

U JULU MANJE KIŠE NEGO U JUNU: Objavljena dugoročna vremenska prognoza

DIZEL JEFTINIJI ZA TRI, A BENZIN ZA DVA DINARA: Objavljene nove cene goriva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.