VESLAČKI KLUB „TAMIŠ“ PRED SVETSKO PRVENSTVO U PARIZU: Naši veslači nižu medalje, planiramo otvaranje kluba u Omoljici

08:17

22.07.2023

Podeli vest:

Pančevac

Veslački klub „Tamiš“ jedan je od najstarijih klubova u Pančevu koji je prošle godine obeležio čitav vek postojanja. Iz godine u godinu veslači ovog kluba ostvaruju neverovatne rezultate na svim takmičenjima, a njihove medalje ne prestaju da se nižu.

Pančevac

Nakon što je ovaj klub ostvario zavidne rezultate na Internacionalnoj regati „Vojvodina Open“ održanoj početkom jula na Paliću, iz kluba je stiglo još lepih vesti. Dvojica veslača, Miloš Boškov i Marko Jančikin, obezbedili su plasman na Svetsko prvenstvo u Plovdivu i Parizu.

Ovih dana Miloš Boškov se sa svojim trenerom nalazi na Svetskom prvenstvu u Plovdivu koje je počelo 19. jula. On će danas veslati četverac skul za lake veslače.

„Trenutno se nalazimo na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Bugarskoj. Naš Miloš Boškov će danas veslati Finale A, četverac skul za lake veslače, a pored njega će u čamcu biti još tri veslača. Što se tiče Marka Jančikina, on je obezbedio plasman na Svetsko prvenstvo u Parizu koje će se održati od 2. do 7. avgusta i takmičiće se u disciplini dubl skul za juniore, zajedno sa još jednim veslačem“, otkrio je Ognjen Matijević, trener VK „Tamiš“.

 OMOLJICA NA MAPI VESLAČA

Da je uspeh pančevačkih veslača prepoznat i od strane državnih institucija u prilog govori činjenica da je Marko Jančikin, veslač iz Omoljice i predstavnik VK „Tamiš“ na predstojećem Svetskom prvenstvu u Parizu, nedavno dobio i stipendiju koja se dodeljuje natalentovanijim sportistima u Vojvodini. Time je Marko postao četvrti veslač iz ovog sela koji je dobio ovu značajnu nagradu, i dodatno potvrdio da je vreme da se otvori veslački klub u Omoljici.

Pančevac

„Pričali smo o Omoljici i plan je da u godinama ispred nas tamo otvorimo veslački klub. Na Ponjavici postoje uslovi za osnovnu obuku i školsko, rekreativno veslanje, jedino što se mora srediti dno kako bi se dobila malo veća dubina. Imamo mnogo polaznika koji putuju iz Omoljice, oni svakodnevno gube po četiri sata dok dođu i vrate se, naša je ideja da im olakšamo i obezbedimo uslove za veslanje u njihovom selu. To jeste ambiciozan projekat koji zahteva podršku Mesne zajednice Omoljica i Grada Pančevo, ali sve je moguće ostvariti uz dobru saradnju“, rekao je za „Pančevac“ Ognjen Matijević, trener VK „Tamiš“.

POMOĆ GRADA PREKO POTREBNA

Na Svetsko prvenstvo u Plovdivu i Parizu veslači VK „Tamiš“ iz Pančeva odlaze zahvaljući novcu svojih roditelja jer klub nema dovoljno sredstava da im obezbedi sve što im je potrebno.

„U vreme pandemije naš klub je dobio 2,5 miliona dinara, to su bile namenske pare kako bi sport opstao. Mi smo taj novac trošili na plate trenera, pripreme, čamce i ostalo. U međuvremenu smo aplicirali na razne projekte nadajući se da ćemo na taj način doći do sredstava. U ovom trenutku klub se finansira iz privatnog džepa veslača i njihovih roditelja, entuzijasta koji vole veslanje i dva sponzora. To nije dovoljno jer je ovo veoma skup sport“, rekao je Matijević.

Pančevac

On je dodao i da je Marko Jančikin jedan od njihovih najboljih veslača i da planiraju da mu kupe čamac vrhunskog kvaliteta kako ne bi gubio sekunde, za takmičenja na svetskom prvenstvu.

„Takav čamac košta 17.000 evra, a mi možemo da kupimo čamac do 1.000 evra koji je minut sporiji. Ozbiljno bavljenje ovim sportom zahteva ozbiljne investicije, a naši polaznici su pokazali da iz godine u godinu nižu medalje. Nadamo se da će grad Pančevo prepoznati potencijal naših veslača i pomoći im da ostvare svoj maksimum“, rekao je Matijević.

RECEPT ZA ŠAMPIONE

Da su dobra organizacija, kvalitetan trener, podrška porodice i zdrava ambicija provereni recepti za uspeh u ovom sportu otkriva nam i Marko Jančikin, jedan od najboljih veslača VK „Tamiš“ i dobitnik stipendije za najtaletovanijeg sportistu u Vojvodini, koji se ovih dana uveliko priprema za takmičenje na Svetskom prvenstvu u Parizu.

Pančevac

„Ja volim zahtevne sportove, volim da izađem i pokažem ko je najbolji. Moj trening se sastoji od razgibavanja, planiranja, dogovaranja sa trenerom, definisanja fokusa treninga, izlaska na vodu, spuštanja čamca u vodu, pripremanja i zagrevanja. Da bih sve to uradio kako treba moram dobro da se naspavam i odmorim jer je ovo izuzetno naporan sport. Roditelji su mi velika podrška, i moralna i finansijska. Mislim da sam dosta sazreo zahvaljujući veslanju, trener mi je drugi otac i sa njim provodim mnogo vremena, on me je naučio mnogo čemu“, otkrio je Marko.

Pančevac

On je dodao i da se veslanjem ne bi bavio da klub nije došao u njegovu osnovnu školu i predstavio đacima ovaj sport.

„Treniram već 3,5 godine, ljudi iz kluba su došli kod mene u školu, ja sam tada bio sedmi razred i imao sam sreće jer su oni gledali samo šestake. Kod nas su došli slučajno, imali smo neki razmak između časova. Ušli su sa ergometrima, mi smo isprobali, ja sam pokazao dobar rezultat na 100 metara, i onda su nas pozvali na trening u školu veslanja. Tako sam počeo da treniram i ispostavilo se da je veslanje nešto najbolje u mom životu“, otkrio je Jančikin.

Ove jeseni promocija veslanja po školama

Da promocija veslanja po osnovnim školama daje dobre rezultate svedoči sve veći broj dece koja se bave ovim sportom. I ovog septembra VK „Tamiš“ planira da predstavi veslanje osnovcima iznad 12. godina starosti kako bi roditelji mogli da rasporede obaveze svoga deteta na nedeljnom nivou, u toku školske godine.
„Imamo puno veslača, puno dece, planiramo da obezbedimo još trenera. Deca uglavnom dolaze preko zime, da ih ojačamo, da ih formiramo, da nauče kako da se ponašaju tokom treninga veslanja, i kad dođe proleće da mogu da počnu sa učenjem. Najbolji je poći na veslanje u šestom razredu, eventualno na početku sedmog“, rekao je Ognjen Matijević, trener VK „Tamiš“.

 

(Pančevac/Ana Vugrinec)

SRPSKI FIZIČARI IZ TOKIJA DONELI 5 MEDALJA: Ovo je veliki uspeh koji nas raduje jer je ove godine nizak odziv za upis na fakultete!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.