PREMIJERKA BRNABIĆ SA KONGRESMENOM TARNEROM: Srbija čvrsto opredeljena za mir, posvećena daljem unapređenju odnosa sa SAD

18:15

30.08.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Premijerka Ana Brnabić, koja se sastala sa američkim kongresmenom Majklom Tarnerom, izjavila je da je Srbija čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti i da se zato ulažu veliki napori za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Kongresmen Tarner je naglasio da veoma ceni napore Srbije u održavanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa američkim kongresmenom Majklom Tarnerom, sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama, kao i o dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka je pozdravila dinamičan politički dijalog sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i dodala da je Srbija posvećena daljem unapređenju odnosa, posebno u oblasti telekomunikacija, IT usluga i infrastrukturnim projektima.

Naglasila je da je Srbija čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti, te da se zato ulažu veliki napori za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Istakla je da je prošlo deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Zajednica srpskih opština još uvek nije formirana.

Brnabić je poručila da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu, i dodala da je cilj Srbije otvaranje Klastera 3.

Kongresmen Tarner je naglasio da veoma ceni napore Srbije u održavanju mira i stabilnosti u regionu.

Tarner je istakao da saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja daje snažan podsticaj odnosima dveju država, a posebno pozitivno se osvrnuo na vidljiv ekonomski napredak Srbije tokom poslednjih godina.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Vučević: Dve države jačaju saradnju, ne izlazeći iz okvira vojne neutralnosti Srbije
I potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa kongresmenom Tarnerom, sa kojim je razgovarao o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane.

Vučević je naglasio da dve države nesumnjivo teže jačanju bilateralnih odnosa, sa jasnom namerom da prodube saradnju u oblasti odbrane, ne izlazeći iz okvira zacrtane vojne neutralnosti Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar je rekao da su u proteklih 17 godina postojanja Programa državnog partnerstva Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja realizovane brojne aktivnosti, koje su značajno uticale na izgradnju kapaciteta Vojske Srbije, pre svega sposobnosti za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Vučević je istakao ključnu ulogu SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koji prvenstveno treba da obezbedi mir i normalan život srpske i svih drugih zajednica na prostoru Kosova i Metohije.

Napomenuoj je da, kada je u pitanju bezbednost građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, Srbija jedino vidi Kfor kao legitimnu oružanu formaciju u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i dodao da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Kongresmen Tarner zahvalio je na srdačnom prijemu u Ministarstvu odbrane, izrazivši nadu da će Srbija i Sjedinjene Američke Države u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa.

LAJČAK NAKON RAZGOVORA SA VUČIĆEM: Nastojimo da se smanje tenzije i održe novi lokalni izbori na severu KiM! FOTO

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.