PANEL-DISKUSIJA O ODRŽIVOM RAZVOJU: Ulaganje u zajednicu i u budućnost

12:02

26.09.2023

Podeli vest:

NIS

U Beogradu je nedavno održana panel-diskusija „Naša održiva zajednica” o značaju održivog razvoja, kao i o važnosti pružanja doprinosa ostvarenju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, a na njoj je učestvovao i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a. Na panelu održanom u Kraljevskom dvoru takođe su učestvovali Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, i Milun Todorović, gradonačelnik Čačka. U uvodnom delu skupa govorio je Slobodan Krstović, direktor Odeljenja za održivi razvoj NALED-a, koji je naveo da je izuzetno važno razmišljati o tome šta ostavljamo u nasleđe budućim generacijama i da je za izgradnju dugoročno održive zajednice potrebna sinergija brojnih društvenih činilaca.
Poseban fokus diskusije bio je na potrebi razvoja ljudskih i očuvanja prirodnih resursa, kao i na unapređenju kvaliteta života naših sugrađana. Diskutovalo se i o načinima da našu zajednicu učinimo inkluzivnijom i bezbednijom i da joj omogućimo dugoročan održivi razvoj u izazovnim vremenima.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da je država podržala građane subvencijama koje omogućavaju ne samo uštede već i manju potrošnju energije unapređenjem energetske efikasnosti u domaćinstvima.
– To je dalo rezultat, na prethodnim javnim pozivima je oko 20.000 domaćinstava imalo priliku da sprovede neku od mera energetske efikasnosti. Na aktuelnom javnom pozivu učestvuje 131 lokalna samouprava u kojoj će domaćinstva sanirati svoje objekte, a ukupno oko 50.000 domaćinstava u narednih nekoliko godina. Za ovaj program smo obezbedili 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom – rekla je ona.
Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, kazao je da su ljudi najvažniji deo svake zajednice i da zato kompanija NIS predano radi na profesionalnom razvoju zaposlenih, ali i doprinosi unapređenju kvaliteta obrazovanja u Srbiji.
– Samo u 2022. godini organizovali smo više od 3.400 obuka za više od 4.400 zaposlenih. Pored toga, pružamo šansu mladim ljudima da prve karijerne korake učine u našoj kompaniji i već godinama smo jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji. Takođe, kontinuirano podržavamo obrazovne i naučne ustanove u Srbiji. Putem programa „Zajednici zajedno” ove godine uložićemo 144,5 miliona dinara u unapređenje nastavnog procesa i infrastrukture osnovnih i srednjih škola, kao i naučnoistraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova širom zemlje – rekao je Tjurdenjev.

Na panelu se razgovaralo i o značaju energetske tranzicije za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. Kiril Tjurdenjev je kazao da za kompaniju NIS energetska tranzicija nije novina, već put kojim se ona kreće već godinama.
– Na tom putu od velikog značaja je naša zelena agenda – u ekološke projekte i biznis projekte koji indirektno pozitivno utiču na zaštitu životne sredine od 2009. godine uložili smo više od 900 miliona evra. Unapređenje zaštite životne sredine je među našim osnovnim prioritetima i projekte realizujemo s namerom da oni ne doprinose samo našim poslovnim rezultatima, već i boljoj ekološkoj slici cele Srbije – zaključio je Tjurdenjev.
Da podsetimo, kompanija NIS je jedan pionira u oblasti izveštavanja o održivom razvoju i u junu je na korporativnom sajtu objavila Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu, što je trinaesti uzastopni verifikovani izveštaj. U ovom dokumentu se navodi da kompanija svojim poslovanjem pruža snažan doprinos osnovnim principima održivog razvoja: ekonomskom napretku, razvoju ljudskih resursa, zaštiti životne sredine i podršci zajednici. U oblasti održivog razvoja kompanija NIS se rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i u Izveštaju prepoznaje dvanaest od sedamnaest ovih ciljeva čijem ostvarenju doprinosi svojim aktivnostima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.