TIJANA STAMENKOVIĆ IZ STARČEVA DEVOJKA ANĐEOSKOG GLASA: Kada zapeva „A što ti je mila kćeri“ nastane tajac, a padne i poneka suza

09:19

19.10.2023

Podeli vest:

Pančevac

Tijana Stamenković potiče iz muzičke porodice. Još od ranog detinjstva upoznala se sa tradicionalnom muzikom i tada se rodila ljubav koja i dalje traje. Za nju kažu da je devojka anđeoskog glasa. Ima samo 20 godina, a iza sebe bogatu muzičku karijeru i nastupe koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

– Tradicionalnom muzikom se bavim od svoje 6. godine. Tada sam se, zahvaljujući mom tati, zainteresovala za frulu. Kasnije se javila želja da pevam. Svi članovi moje porodice bave se muzikom. Tata svira šest instrumenata, mama svira dugmetaru i peva, sestra bubnjeve, a ja violinu, frulu, gitaru, klavir i pevam. Svoj prvi nastup sam imala sa šest godina. Sećam se, svirala sam frulu u Pančevu i imala sam tada baš veliku tremu. Srećom, tata je bio uz mene, zajedno smo nastupali, pa sam to lakše prevazišla. Pevanje je došlo malo kasnije,  nastupila sam prvi put sa 11 godina. Prva pesma koju sam otpevala na nastupu bila je makedonska pesma „Sudbo moja“.

Pančevac

Tijana je završila Muzičku školu „Jovan Bandur“ u Pančevu, smer violina, ali je ipak odlučila da se vrati tradicionalnoj muzici, pa je upisala Srednju muzičku školu „Mokranjac“ u Beogradu, smer tradicionalno pevanje i sviranje. Trenutno studira na Fakultetu dramskih umetnosti, smer snimanje i dizajn zvuka.

– Od malena sam bila svestrana, želela sam da se oprobam i u klasičnoj muzici, konkretno, da sviram violinu. Međutim, ne mogu da kažem da sam se u potpunosti uklopila, jer od malena imam kontakt sa tradicionalnom muzikom i nekako mi je bliža. Odlučila sam da se u srednjoj školi usavršim u pogledu tradicionalnog pevanja. Imala sam veliku podršku porodice, oni su moj oslonac i vetar u leđa.

Član je pevačke grupe „Toše Proeski“ iz Kačareva i voli da peva makedonske tradicionalne pesme, ali i pesme iz istočne Srbije, sa Kosova i iz Banata.

– Sa članovima Pevačke grupe „Toše Proeski“ iz Kačareva upoznala sam se na jednom festivalu u Ohridu pre nešto više od godinu dana. Pozvali su me da im se pridružim i od tada traje naša saradnja. Zaista sam srećna što imam priliku da nastupam sa njima, predivni su ljudi, takođe, divna je atmosfera na svakoj probi i nastupu.  Još uvek učim o makedonskim tradicionalnim pesmama. Specifične su po svojoj ritmičnosti, pevljive su, brzo se pamte i svaka pesma ima svoju poruku.

Pančevac

Tijana Stamenković nastupa sa različitim kulturno-umetničkim društvima i pevačkim grupama, a nedavno je imala svoj solistički koncert u Kovinu.

– Često nastupam sa kulturno-umetničkim društvima i volim da se odazovem svakom njihovom pozivu. Svoj prvi solistički koncert imala sam aprilu ove godine, u Kovinu. Zahvalna sam Kulturnom centru Kovin na prilici da nastupam kod njih. Takođe, zahvalna sam i grupi „Kalem“, koja me je pozvala da gostujem na njihovom koncertu u Kolarčevoj zadužbini. Na svakom svom nastupu trudim se da prenesem svoju emociju publici. Često mi prilaze i dobijam potvrdu da sam uspela u tome. Primetila sam da najviše emocija  izaziva pesma „A što ti je mila kćeri“, neretko bude i suza.

Iako tradicionalna muzika nije naročito popularna među mlađim generacijama, ipak, u poslednje vreme više je zainteresovanih za ovaj muzički žanr, kaže naša sagovornica.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.