OPREZ, NE DIRAJTE UGINULE PTICE!

Apel građana zbog sumnje u pojavu virusa H5N1 na kanalu Nadel kod Omoljice

12:45

13.12.2023

Podeli vest:

Foto: MIlan Šupica

Društvenim mrežama od jutros kruži upozorenje o pojavi virusa H5N1 na kanalu Nadel kod Omoljice, izazivajući zabrinutost među građanima. Iako još uvek nema zvaničnog saopštenja ili potvrde nadležnih institucija o ovoj situaciji, građani su počeli da međusobno dele informacije i upozorenja kako bi se sprečilo eventualno širenje zaraze.

Pojedinci su na društvenim mrežama postavili i upozorenja da se ne diraju uginule ptice, navodeći da je moguće da su zaražene virusom H5N1. Takođe, pojavljuju se i objave koje sadrže informacije o avijarnoj influenci u Republici Srbiji, na čijem spisku se nalazi i kanal Nadel kod Omoljice.

Ptičiji grip na Nadelu

Printscreen/FB

H5N1 je podtip virusa Influenza A i uzročnik je ptičjeg gripa, virusnog oboljenja pandemijskih razmera čiji se podtipovi mogu preneti na mnoge vrste, uključujući i čoveka. Virus je ispočetka uočen kao uzročnik endemske zaraze milionskih populacija živine jugoistočne Azije, da bi do danas, zahvaljujući svojstvu brzog prenosa, postao široko rasprostranjen među brojnim drugim vrstama ptica. U istoriji su slučajevi zaraze češće beleženi u gusto naseljenim sredinama u kojima zajedno žive ljudi i životinje-prenosnici. Vodene ptice selice (labudovi, divlje patke i guske) su očigledni prirodni, a domaća perad neposredni prenosnik zaraze.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.