NOVOGODIŠNJE JELKE NA UDARU KLIMATSKIH PROMENA

Zbog češćeg prskanja insekticidima proizvođači iz Mađarske prinuđeni da cenu stabala povećaju za 20 odsto.

17:51

20.12.2023

Podeli vest:

borova šuma
PIxabay

Proizvodnja novogodišnjih jelki u malom selu Surd u severozapadnoj Mađarskoj ugrožena je jer klimatske promene dovode do smanjenja površina pod borovim šumama, piše Rojters.

Prema podacima Nacionalnog centra za zemljište, mađarske borove šume, u kojima rastu uglavnom obični i crni bor, pokrivale su 175.804 hektara 2022. godine, što je manje u odnosu na 185.218 hektara u 2019. Više od 10 godina ranije, tačnije 2008. godine, te šume činile su 12 odsto svih šumskih površina u ovoj zemlji srednje Evrope, a njihov udeo smanjio se na 9,37 odsto do 2022.

Globalno zagrevanje dovelo je do sve češćih i jačih suša, ali i uticalo na pojavu brojnih štetočina. Njihovim razmnožavanjem dovedene su u opasnost brojne šume, ali i proizvodnja božićnih i novogodišnjih jelki. Kako se navodi, na plantažama proizvođača iz mađarskog Surda gotovo je dva miliona stabala, a sada su dovedeni u situaciju da tokom godine moraju čak tri puta da sprovedu tretmane zaštite.

Nažalost, smreka je pogođena najezdom, a i druge vrste borova moraju da se prskaju, rekao je Janoš Kanas, načelnik tog mesta koji borove uzgaja oko 50 godina. Naveo je da bi ove godine cena morala da bude uvećana za oko 20 odsto zbog troškova insekticida, ali to nije moguće jer su Mađari pogođeni dvocifrenom inflacijom i neće moći da izdvoje više novca za jelke.

Iz Svetskog fonda za prirodu u Mađarskoj objasnili su da tamošnja kontinentalna klima nije najpovoljnija za ovu vrstu drveća na koje dodatni uticaj imaju klimatske promene, odnosno dugi sušni periodi i topla leta. Rezultat toga jeste da su različiti insekti mogli lakše i ozbiljnije da napadnu ova stabla.

(Pančevac/Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.