EVO GDE ĆE POČIVATI LEGENDARNI GLUMAC Posmrtni ostaci Bate Živojinovića biće premešteni iz Aleje zaslužnih građana

20:09

20.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/Instagram: batazivojinovic

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović (1933 – 2016) biće premšeten iz Aleje zaslužnih građana u rodnu Koraćicu podno Kosmaja. Kako nam je rekao Miljko, sin slavnog Valtera, planirano je da do 1. maja posmrtni ostaci njegovog oca budu prebačeni u portu crkve u Koraćici, kako bi počivao pored supruge Julijane Lule Živojinović koja je preminula 2019.godine.

Mada su sve dozvole za prebacivanje tela dobijene još 2020, epidemija virusa korona je usporila i odložila ceo proces. Kada je „lokdaun“ prošao, porodica Živojinović naišla je na nove komplikacije. Na delu parcele na kojoj će biri zajednička grobnica Bate i Lule u Koraćici, prolazi vodovodna cev koja napaja celo selo, te su radovi na njenom izmeštanju potrajali bezmalo godinu dana.

– Isto toliko trebalo je da sačekamo da se zemlja slegne, kako bismo mogli da pripremimo teren za zajedničku grobnicu i spomenik – priča Miljko, za „Novosti“. – Pre dva dana smo uklonili staro drvo koje je bilo na tom delu parcele. U Aranđelovcu prave nadgrobnu ploču od belog mermera. Nadamo se da ćemo pre početka maja, u toku vaskršnjeg posta, prebaciti Batu ovde, uz poštovanje svih pravoslavnih običaja i u pristustvu svih članova porodice. Tako ćemo ispuniti želju naših roditelja da zajedno počivaju u Koraćici, nedaleko od kuće u kojoj se rodio otac.

Prošla godina bila je u znaku Batinog jubileja. Nizom manifestacija obeleženo je 90 godina od rođenja jednog od naših najpopularnijih glumaca, koji nije bio poznat samo na tlu bivše Jugoslavije, nego i u dalekoj Kini. Valter je dobio svoj legat u Jugoslovenskoj kinoteci, u gradovima Srbije i regiona bila je organizovana izložba fotografija „Bata u 90 slika“, a uskoro će da osnovana fondacija Velimir Bata Živojinović, na čijem čelu će da bude unuka Dina.

Popularan na mrežama

Na prste jedne ruke mogu se izbrojati domaći filmovi u kojima nije igrao, a koliko je Bata popularan i danas svedoči njegov zvanični profil na „instagramu“ koji ima gotovo 25 hiljada pratilaca, a svakodnevno se i na drugim društvenim mrežama pojavljuju fotografije i citati glumačkog velikana.

Tri puta je ovenčan „Zlatnom arenom“ za najbolju ulogu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli za filmove „Kozara“, „Tri“ i „Majstor i Margarita“. Za film „Tren“ dobio je nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 1978. Oktobarsku nagradu grada Beograda primio je 1972. godine za filmove „Majstor i Margarita“ i „Tragovi crne devojke“. Sedmojulsku nagradu SR Srbije zavredio je 1981.

Tri godine posle smrti, jedna ulica na Vračaru, nedaleko od one u kojoj je decenijama živeo, ponela je ime Bate Živojinovića. Krajem oktobra 2022, ispred Centra za kulturu u beogradskoj opštini Sopot postavljen je bronzani spomenik Živojinovića u prirodnoj veličini.

(Pančevac/Novosti)

OTKRIVENO KO ĆE ZAMENITI BIKOVIĆA U SERIJI „BELI LOTOS“ On je bugarski glumac i tumačiće ulogu gurua sklonom flertovanju

PREMINUO METO JOVANOVSKI: Napustila nas još jedna jugoslovenska glumačka legenda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.