Kakvo nas vreme očekuje u MARTU i APRILU

Evo šta otkriva Nedeljko Todorović

08:00

08.03.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Nedeljko Todorović u emisiji „Kec na jedanaest“ na televiziji K1 otkriva kakvo nas vreme očekuje do kraja ovog meseca, ali i da li će ponovo tokom leta biti pljuskova i nepogoda.

– Bilo je sličnih vremenskih perioda i ranije, ali istina je da smo imali jako toplo vreme. Čak je rekord postignut u februaru, kao najtopliji u poslednjih možda stotinak godina. Ima februara koji su isto i ranije bili topli, možda za koju decimalu niže, ali ima i februara kada je tolika hladnoća da se zalede Sava i Dunav, ali to su sve ekstremi u našem klimatskom području – kaže Nedeljko Todorović i dodaje:

– Ovo natprosečno toplo vreme prija organizmu. Prija većini ljudi, voću, povrću, raste temperatura. U februaru je bilo malo kiše, pala je snega od 10 do 40 posto prosečne mesečne količine. Sada u martu imamo toliko malo kiše da smo daleko od tih nekih prosečnih vrednosti koje treba dostići, ali će biti svaki četvrti dan kiše. Napominjem da su sve to male količine.
Meteorolog Todorović kaže i da će od kraja aprila biti dosta kiše

– Od kraja aprila, pa u maju i junu biće dosta kišovitih perioda. Biće pljuskova i nepogoda, što je uobičajeno svakog leta. To će se dešavati, samo zavisi u kom regionu Srbije i na kojim mestima, pošto su te nepogode usko lokalizovane na malom prostoru i zahvataju mali broj mesta u jednom danu, pa posle par dana zahvate druga mesta. Nemoguće je prognozirati u kojim mestima će biti ti ekstremi, ali najčešće se javljaju na zapadu Srbije i u planinskom delu, nego u ostalim krajevima. Prošlog leta su češće bile u Vojvodini, gde smo imali olujne vetrove. Prošle dve zime su takođe bile nadprosečno tople, ali je pao sneg u aprilu mesecu. To su sve zanimljivosti odstupanja i događanja, svake godine je priča za sebe – dodaje.

(Pančevac)

MIROLjUB PETROVIĆ OSUĐEN ZA NADRILEKARSTVO Mora da plati 100.000 dinara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.