BELDOKS: Bogat program na 17. izdanju festivala dokumentarnog filma

13:02

12.04.2024

Podeli vest:

"Majka svih laži", Printscreen/YT/TIFF Trailers

Sedamnaesti Beldoks festival, koji će se održati od 22. do 29. maja u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, predstaviće publici brojne dokumentarne filmove nagrađivane na najvećim svetskim festivalima. Tako će se na programu pronaći pobednički filmovi sa Kanskog festivala, Sandensa, Berlinalea i drugih svetskih smotri kinematografije.

„Čast nam je da prikažemo višestruko nagrađene, hrabre filmove unutar ovogodišnje selekcije, koja je zaista jača i svestranija nego ikad. Ovi filmovi služe kao testament neumoljivoj i neuništivoj moći filmske umetnosti da izazove emocije, pokrene debate i oblikuje kulturnu sferu društva. Savršenim balansom između narativnog i vizuelnog pripovedanja, autori ovih dela publici prikazuju svoj jedinstveni pogled na svet koji se ubrzano menja”, izjavio je umetnički direktor Beldoksa Marko Grba Sing.

Biće tu ostvarenja „Majka svih laži”, „Direktna akcija”, „Neka nova divljina”, „Holivudgejt” i „Agent sreće”, a pored pomenutih filmova srpske premijere će na Beldoksu imati i već najavljeni „Topli film” Dragana Jovićevića, „Menus-Plaisirs Les Troisgros” Frederika Vajzmana i „Okupirani grad” Stiva Mekvina.

Beldoks je jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope i održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od sedam lokacija. Festival dodeljuje šest nagrada u četiri takmičarska programa.

(Pančevac/Politika)

TRKA ZA ZLATNU PALMU: Poznata selekcija filmova za 77. izdanje Kanskog festivala

ATELJE „POLITURA“ U NARODNOM MUZEJU PANČEVA: Evo šta smo saznali o konzervaciji i restauraciji nameštaja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.