PETKOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA KVINTE: Glavna tema ponovo odluka Prištine da ukine dinar

15:32

10.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pink

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji o predstojećoj novoj rundi dijaloga u Briselu sledeće nedelje, tokom koje će, kako je naveo, glavna tema ponovo biti „jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je istakao da se pitanje upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji mora što hitnije rešiti, jer, kako je ocenio, odluka o ukidanju njegove upotrebe ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

– Ovo će biti sedmi po redu sastanak u Briselu povodom odluke Prištine da ukine dinar na Kosovu i Metohiji, ali su nažalost svi dosadašnji sastanci pokazali da ne postoji realan pristup, ali ni politička volja Prištine da se ovaj problem reši – naglasio je Petković, dodavši da je Beograd do sada izneo niz konkretnih predloga, koje je druga strana odbila i da je sva odgovornost za rešavanje ove situacije na Prištini, koja je i jedini krivac za izazivanje krize.

Petković je zajedno sa ekspertima iz beogradskog pregovaračkog tima, sa diplomatama razgovarao o pronalaženju načina za prevazilaženja krize i humanitarne katastrofe koju je ova odluka Prištine izazvala, navodi se u saopštenju.

On je ukazao na spremnost Beograda od samog početka ovog procesa da se iznađe kompropisno, održivo i prihvatljivo rešenje, ali da druga strana, kako je naveo, sve vreme postavlja „nemoguće uslove i prepreke s jednim jedinim ciljem da se kompromis ne postigne i kriza dodatno produbi“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je obavestio sagovornike da će beogradska delagacija nastaviti da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, naglasivši da ZSO predstavlja preduslov za obezbeđivanje individualnih i kolektivnih prava Srba, odnosno za opstanak srpskog naroda na KiM.

U tom smislu, Petković je istakao da nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU, može da predstavlja dobru osnovu za nastavak razgovora i dogovora o konačnom Statutu ZSO, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je sagovornicima skrenuo pažnju i na svakodnevni teror i fizičko i institucionalno nasilje koje nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija, naglasivši da do sada imamo preko 500 etnički motivisanih incidenata od dolaska Kurtija na vlast, što, po njegovim rečima, jasno pokazuje u koliko teškoj situaciji se nalaze Srbi na KiM.

Kao primer, on je naveo i najnoviju odluku lažnog Kurtijevog gradonačelnika u opštini Leposavić da Srbima zabrani isticanje i upotrebu zastava prilikom obeležavanja slave ove gradske opštine i velike slave Svetog Vasilija Ostroškog u nedelju.

– Beograd će nastaviti da čuva bezbednost i opstanak Srba u pokrajini, ostajući opredeljen za konstruktivan dijalog i kompromis, kao jedino sredstvo putem koga se mogu stvoriti uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i Metohiji i Zapadnom Balkanu, u celini – zaključio je Petković.

(Pančevac/Novosti)

KURTI ČINI SVE DA SE SRBI PROTERAJU SA KIM Petković se sastao sa predstavnicima zemalja Kvinte

ULOŽIĆEMO POSLEDNJI ATOM SNAGE Petković iz Brisela: Jasno je da ili nema ili oni ne žele da dođe do rešenja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.