Sijarto: Mađarska će glasati protiv Rezolucije o Srebrenici

13:39

15.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTRS

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Budimpešti sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji boravi u službenoj poseti Mađarskoj.

Sijarto je istakao da ta rezolucija namerno ili nenamerno demonizuje celi srpski narod za tragediju u Srebrenici.

„Bosna i Hercegovina je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namerama“, rekao je Sijarto, prenosi „RTRS„.

„Svedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učesnici treba da završe svoje delovanje u BiH, i da prestanu sa pretnjama sankcijama i sa mešanjem u unutrašnje poslove BiH“, poručio je Sijarto.

Na kraju Sijarto je naveo da je sa Dodikom razgovarao o poslovima spoljne trgovine i opšte saradnje.

„Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cele Evrope. Mađarska namerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu i u Evropi“, rekao je Sijarto.

(Pančevac/RTRS)

TRENUTAK KADA ĆE SVE U SRBIJI I SRPSKOJ DA STANE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.