ČAČANSKE JABUKE SE VIŠE NE IZVOZE U RUSIJU: Rani mraz i rat stvaraju velike probleme voćarima, roba se plasira isključivo na domaće i regionalno tržište

14:55

20.03.2023

Podeli vest:

RINA.rs

Rat u Ukrajini uticao je na sve segmente života skoro u čitavom svetu, pa tako i u Srbiji. Osim zbog velikih poskupljenja, voćari čačanskog kraja našli su se na još jednom udaru jer tokom prethodnih meseci iz većine lokalnih hladnjača nije izvezen ni jedan jedini kilogram jabuka u Rusiju, koja je dugo godina bilo obećano tržište za ove domaće proizvođače.

Mi sada naše jabuke plasiramo uglavnom na domaće tržište i u Crnu Goru. Hladnjače su svakako čuvari jabuka do krajnjeg kupca, tu se uključeni i radnici koji prebiraju ovo voće, dnevno može da se prebere i upakuje oko 10 tona robe”, rekao je Veselin Vujović, hladnjačar.

Dodatnu glavobolju srpskim poljoprivrednicima izazvale su i klimatske promene, sa dve hiljade hektara zasada pod jabukom čačanski kraj je treći po proizvodnji tog voća u Srbiji.

Cene jabuke na našem tržištu je negde oko 50, 60 dinara, rani mrazevi i cene energenata svakako utiču na plasman ovog voća, dodao je Vujović.

Zbog trenutne situacije mnogi voćari okrenuli su se drugim tržištima, poput Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

(Pančevac/RINA)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.