NI STRAŠNA KIŠA NIJE SPREČILA OVČARSKI DAN U SAKULAMA: Evo ko je odneo nagrade u kategoriji cagaja, a ko u kuvanju čorbanca

13:01

06.04.2023

Podeli vest:

Banatski dobošar

Tradicionalna stočarska manifestacija „Ovčarski dan“ održana je po 27. put u Sakulama, a u Banatu. Ni izrazito loše kišovito vreme nije sprečilo najupornije zaljubljenike i poljoprivredna gazdinstva da izlože svoja najbolja grla ovaca. Pa tako u subotu u Sakulama pojavilo se 18 vlasnika stada sa oko 150 grla ovaca. U pitanju su kako bela, strana rasa, tako i domaće autohtone sorte – cigaja.

Samu manifestaciju otvorila je Anka Simin Damjanov, zamenica predsednika Opštine Opovo, a pored nje na ovom sajmu učešće su uzeli i predstavnici Mesne zajenice Sakula.

U kategoriji cigaja – ovce nagrade su osvojili:

1. Boris Stupar, Opovo

2.Nikola Trbenčin, Dolovo

3.Dragan Stupar, Opovo

U kategoriji cigaja – šilježe:

1.Đurđe Markov, Batajnica

2.Jova Kalin, Idvor

3.Đorđe Čizmaš, Pančevo

U kategoriji cigaja – jaganjci:

1.Trajan Barbu, Vladimirovac

2.Jova Kalin, Idvor

3.Boris Stupar, Opovo

Banatski dobošar

Takmičenje je održano i u kuvanju čorbanca. Od 54 prijavljene ekipe na sajmu je nastupilo njih trideset dvoje.

U kuvanju belog čorbanca pobedila je ekipa Mlaka Jožefa iz Banatske Topole, a u kuvanju crvenog čorbanca – paprikaša, pobedila je ekipa Čarba Selbešia iz Mihajlova.

Ove godine zbog lošeg vremena izostala je izložba pulina i tradicionalni „Sakulski derbi“, trka magaraca po kategorijama, ali je malobrojne posetioce iz čitavog južnog Banata zabavljao „Garavi sokak“.

“Na kraju, a kada se sve uzme u obzir, domaćini mogu biti više nego zadovoljni jer se manifestacija održala i ponovljen je njen moto – Afirmišimo stočarsku proizvodnju i povećanje stočnog fonda autohtone rase“, rekao je za naš portal Bojan Cikuša, redovni posetilac sajma rodom iz Banatskog Novog Sela.

(Pančevac/Banatski dobošar/Siniša Kojić)

OVE GODINE U PANČEVU ŠKOLU ZAVRŠAVA 1.123 OSMAKA: U srednjim školama će biti mesta za sve

TOMO PRIPITOMIO DIVLJEG VEPRA OD 200 KILOGRAMA:  Mićko je prava atrakcija u selima podno planine Jelice, kupa se u bari i obožava kukuruz FOTO

FOTO REPORTAŽA SA IZLOŽBE OVNOVA U DOLOVU Deda je držao cigaje, otac nastavio, a sada moja baba i ja! Nema paše, a nema ko ni da čuva! FOTO i VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.