VUČIĆ IZ NJUJORKA: U UN sam govorio iz srca i glave. Imaću važne razgovore sa Sijem, pozvao sam korejskog predsednika u Srbiju

19:16

22.09.2023

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Njujorka.

Pitanje novinara
Predsednik je o temama razgovora sa kineskim potpredsednikom i kretanju naše vojske ka Raškoj rekao:

– Nisam naredio podizanje borbene gotovosti to su našenj redovne aktivnosti. Imali smo u jednom trenutku borbenu gotovost na najviši nivo i tu postoji različite stepene i u skladu sa dogovorom sa MO i Generalštabom ide se do odreenog nivoa. To se sada ne dešava. Samo su redovne akltivnposti pojačane.Naše je da napu vojsku obučavamo, da ona bude snažna i da ima mnogo više vežbi i aktivnosti, a ukoliko dođe do povišene borbene gotovosti bićete obavešteni.

Vučić kaže da je pričao o temi KiM zbog potencijalne sednice SB, ali da ne može da razume napad Prištine i svakodnevni pritisak na srpski narod i iseljavanje.

– Verujem da ću u oktobru imati njavažniji sastanak sa Sijem gde će se govoriti o KiM

Predsednik je o sastanku sa Lajčakom rekao da ne može da ga kritikuje, jer zna da on nije u lakoj poziciji.

– Najlakše je okriviti nekog drugog. Ne donose oni ključne odluke, već se to radi u Berlinu i Pairzu. Zabrinut sam jer kad imate posla sa nekim ko je racionalan da ne kažem normalan, onda možete da postigmnete kompromis, a kad neko to nije onda je teško da sagledate budućnost na realan način jer ne znate šta vam sledi. Onda vam ostaje strah jer ne znate šta će nekome sutra da padne na pamet – rekao je Vučić.

O izjavama Montgomerija, predsednik je rekao:

– Video sam više rekacija. Neki su presrećni neki užasnuti. Ono što niko nije mogao da ospori su činjenice. Montgomeri je korektan čovek. To ono što je rekao, završio je sa nečim „ali može li da se vreme vrati unazad, ne,razmislite šta je to što možete“. To je suština onoga što je rekao. Ni mi Srbi nismo dovoljno racionalni, ali svakako sam pričao iz srca i iz glave, istinu i zarad istorije. A dal ću zbog toga lično imati glavobolju sigurno, ali Srbija neće imati posledice

O izjavama Svečlje da on podriva ljude na nemire, Vučić kaže:

– On juri ljude da im skine majice, hapsi Srbe jer mora da isporuči dnevnu dozu Aljbinu Kurtiju. Šta da pričam o tome – rekao je kratko predsednik.

– Nemam ništa protiv Gervala to da traži. Samo me zanima šta tu nije tačno? Jel doneta odluka o bombardovanju bez saglasnosti SB? ako ste već protiv nečega morate da kažete šta nije tačno. Rekao sam nedvosmiselno ko je kriv, kako se politički principi menjaju sa dnevnopolitičkim potrebama. I šta tu nije istina? Kad treba da se primi pohvala, svi su tu, a kad treba da se dobije kritika onda je Vučić tu, ali ja sam pričao iz srca cele Srbije.

O izjavama Zorane Mihajlović, predsednik je rekao da je bipo sa Džonom Fajnerom više od dva sata.

– Ta potreba da budete uvek protiv svoje zemlje, jer donji deo vaših leđa nije zadovoljan pozicijom, meni je to neverovatno. Biti protuiv svog naroda samo jer nisu dobili funkciju. Pričali su da nisam bio sa Bajdenom, a bio sam. Ne zanju šta će od besa i mržnje. A nije rekla s kim se Osmani nije sve videla. Takvi su nam ti iz tzv. elite, pametni i važni samo kad je njihovom delu leđa dobro.

– Država nije igračka, vi ste ti koji imate najširi pogled, da razumete sve probleme sa kojima se vaša zemlja suočava i da znate na kojim mestima to rešavate. Da začepite sve rupe. Treba da se borimo. Imali smo Marko i ja još sastanaka ali smo izabrali da ne govorimo sve.

Obraćanje predsednika
– Imali smo veoma važan sastanak sa Jun sok jolom i sada imamo sastanak sa Marošom Ševčevičem oko našeg učešća i pridruživanja EU , oko sirovina, minerala, metala, da zajednički poristup imamo. Mislim da će to biti važno za buduće ljude, da se sa Evropljanima radi na zaštiti životne sredine i svega onoga što u Srbiji – rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio da mu je ovo drugi susret sa korejskim liderom, kao i da je Južna Koreja podigla centralnu Evropu koja je dosta ulagala.

– Pričali smo o digitalnoj tehnologiji. Dobro je što je Brnabić bila u Koreji, pričali smo o poljoprivredi, automobilskoj industriji, Ekspu, njehivoj kandidaturi za Busan i pozvao sam ga da poseti Srbiju. Kada završimo sa Ševčevičem, vraćamo se za Beograd – rekao je predsednik.

Predsednik Aleksandar Vučić je poslednjeg dana u Njujorku gostovao u američkom jutarnjem programu na Njuz Maksu, a zatim imao bilateralni sastanak sa predsednikom Republike Koreje Jun Sok-jolom.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Americi, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN.

PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNIKOM JUŽNE KOREJE: Razgovarali smo o saradnji u oblasti digitalne tehnologije i poljoprivrede

BILO MI JE ZADOVOLJSTVO: Predsednik Vučić se oglasio nakon gostovanja u američkom jutarnjem programu

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.