VRATIMO PČELICE U ĐAČKE KLUPE Društvo pčelara ponovo u pančevačkim školama organizuje Medni doručak!

13:45

14.12.2023

Podeli vest:

Pančevac

Društvo pčelara – Podružnica Pančevo, u saradnji s Gradom Pančevom i Sekretarijatom za životnu sredinu, ponovo organizuje po pančevačkim gradskim i seoskim školama „Medni doručak“, a ovogodišnji projekat nosi naziv „Vratimo pčelice u školske klupe”.

Predsednik pomenute organizacije Aleksandar Cvejić kao cilj ovog projekta, koji se već godinama odvija, navodi potrebu da se učenicima nižih razreda osnovne škole skrene pažnja o korišćenju meda i mednih proizvoda, kao i da im se skrene pažnja na to koliko je pčela korisna za čoveka i prirodu

– Već godinama organizujemo „Medni doručak“ i u tom projektu naše kolege pčelari rado učestvuju. I deca vole edukativna predavanja, to jest kada im pričamo o pčelama i medu, a da bi bilo još zanimljivije u sve to uključili smo i kviz znanja, na čijem kraju đaci budu nagrađivani. Svakako je zanimljivo da su pčelari Pančeva doneli odluku da med, koji koristimo za „Medni doručak“ bude onaj sa etiketom Saveza pčelarskih organizacija Srbije pod nazivom „Naš med“, čime je naš izvršni odbor postigao više celjeva – ističe Cvejić.

U redu za slatku užinuPančevac

On ističe da je jedan od najvažnijih razloga za takvu odluku to što se u poslednjih šest meseci u Srbiji pojavilo mnogo falsifikovanog meda.

– Da bismo stali na put tome u Pančevu je otvorena laoboratorija za ispitivanje kvaliteta i autentičnosti hrane „Ana-lab“, koja obavlja detaljne analize meda, a izveštaji nisu sjajni, već, naprotiv, govore da ima mnogo plagijata. Da bismo osigurali kvalitet meda koji serviramo na „Mednom doručku“ našim najmlađima i bili sto-odsto sigurni u njegovu ispravnost, odlučili smo se za onaj pogona SPOS-a, jer sa sigurnošću znamo da je prošao kroz mnogo laboratorijskih ispitivanja kako bi mogao da izađe na tržište i izvozi se u druge zemlje. S druge strane, pomogli smo i pogonu, tako što promovišemo „Naš med“ – kaže pčelar.

Jedna od poslednjih škola u kojoj je upriličen „Medni doručak“ bila jebi OŠ „Miroslav Antić“, čemu je prisustvovalo preko 100 mališana iz četvrtog razreda.

– Učenicima smo predstavili značaj pčela u prirodi, kao i zašto je važno da pčele opraše cvet ili kako se med dobija i konzumira. Imali smo i kviz znanja, a deci, koja su znala odgovore na određena pitanja, poklonili smo pčelarske kape i majice našeg udruženja. Na kraju predavanja mališani su mogli da se posluže mednim doručkom. Plan nam je da obiđemo sto veći broj đaka – ističe sekretar udruženja Dragan Zeng.

(Pančevac/Jordan Filipović)

PREKALJENI PČELAR DR ŽIVADINOVIĆ IZ SPOS-a ZA PANČEVAC: Lipa je bila dobra, ali mali broj pčelara koristi tu pašu! Suncokret je prošao prosečno

STARČEVO: Predavanje o zaštiti pčela bez zagađenja meda 2. decembra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.