Slavimo Svetog mučenika Julijana i Svetu Anastasiju

Ovu stvar treba da urade svi vernici, a za žene postoji posebna molitva

08:11

04.07.2024

Podeli vest:

Printscreen/Wikipedia

Vernici Srpske Pravoslavne Crkve danas slave Svetog mučenika Julijana Tarsijskog Blagorodnog i Prepodobnu Anastasiju Srpsku, sveticu koja je na svet donela Svetog Savu.

Zbog čuda koja su se dešavala na grobu ovog mučenika koji je kao mlad nastradao jer nije želeo da se odrekne Hristovog učenja, veruje se da se na sutrašnji dan teraju demoni iz ljudi. U istočnoj Srbiji se verovalo da će se đavo lako isterivati iz duše nedužnih koje su nastanili.

Običaj je da se pogleda u nebi i izgovori molitva za spasenje. Ukoliko je dan vedar, veruje se da će duša biti spasena od svih zla ovog sveta.

Sveti mučenik Julijan Tarsijski Blagorodnog bio je senatorskog porekla. Stradao je sa samo osamnaest godina u vreme Dioklecijanovo, kada je podvrgnut istjazavanju za veru.

Prepodobna Anastasija, majka Svetog Save

Prepodobna Anastasija bila je majka Vukana, Stefana i Rastka. Sa Svetim Nemanjom podigla ženski Bogorodičin manastir na levoj obali Toplice i tu se zamonašila dobivši monaško ime Anastasija.

Njene mošti počivaju u manastiru Studenici.

Veruje se da Sveta Anastasija dolazi u pomoć svim ženama koje danas odu do crkve, zapale sveću i izgovore ovu molitvu:

„Sveta mati Anastasija, kada hvalimo vrlinu, hvalimo tebe jer je tvoja postojana ljubav i revnost za Gospoda Boga primer i put koji treba da sledimo; moli se, stoga, o najvrlija, da Gospod Bog umekša naša srca kako bi i mi težili istim spasonosnim vrlinama vere, nade i ljubavi i na taj način ostali verni našem Gospodu Isusu Hristu, Kome priliči slava, čast i poklonjenje, zajedno sa Njegovim Bespočetnim Ocem i Životodavnim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.“

(Pančevac/Žena.rs)

DANAS SLAVIMO SVETOG METODIJA

DANAS SLAVIMO TRI SVECA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.