AMERIKANCI PREJAKI Srpski košarkaši poraženi u prvom meču grupne faze na OI

20:01

28.07.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od američkog „tima snova“ u 1. kolu turnira na Olimpijskim igrama „Pariz 2024“, a konačan rezultat 84:110 baš i ne otkriva koliko su se i kako u većem delju meča borili „orlovi“ protiv najvećeg favorita za zlatnu medalju.

Ne treba ni da ulaziš u dvoranu, ako nisi spreman da pre svega čvrstom timskom odbranom neutrališeš njihov individualni kvalitet. Tim rečima je selektor Srbije Svetislav Pešić najavio meč sa rivalom od koga je nedvno doživljen ubedljiv poraz u pripremnom meču u Abu Dabiju. A naši košarkaši su ga dobrim delom poslušali i baš tako, čvrstom odbranom, često umeli da zadaju glavobolje apsolutnom favoritu.

Međutim, kada u njegovim redovima zaustavite sve one s kojima ste igrali pre nekoliko dana, a pojavi se jedan „nov igrač“, koji tada nije nastupio – a taj „novi“ bude najbolji strelac u istoriji američkih nastupa na olimpijskim i Mundobasket nadmetanjima, Kevin Durant, onda tu nastanu problemi.

Jer, u prvom poluvremenu, u kome su Srbi vodili sa 10:2, pa posle mini-preokreta i sa 20:14, Durant – koji nije odigrao nijedan pripremni meč, ubacio je 21 poen. Bez promašaja iz igre (8/8). I sve to, za manje od devet minuta na parketu.

Uz njega takvog, nezaustavljivog, uz raspoloženog Lebrona Džejmsa koji je iznova bio pravi vođa, ekipa selektora Stiva Kera je u serijama dobrih poteza sticala prednost i uvećavala je. A kada posle četvrtine u kojoj vodite sa osam poena protiv „drim-tima“ – u narednoj date devet poena više – a i nju izgubite, to je dovoljno da se nasluti koliko je teško igrati protiv tima kog je Pešić nazvao „jačim od onog iz Barselone 1992, kada su igrali Džordan, Medžik, Bird, Meloun i ostali asovi“.

A bilo je na momente briljantnih stvari u igri „orlova“. I samostalne Jokićeve serije od 9:0. I odbrane za pohvalu. I dodavanja iz košarkaških udžbenika o timskoj igri. I neodustajanja kada se gubi sa 21 razlike, pa se priđe na -13 u trenucima kada bi mnogi timovi na planeti, prosto, digli ruke. Ali, kada rival poentira i iz snažnih prodora, ili trojke do velikog predaha šutira nestvarnih 12/18, ili sa klupe uđu momci koji su bili najbolji u ligi u nekom parametru (naj-defanzivac, ili dva člana idealne odbrambene petorke), onda je potrebno čudo da biste ga savladali.

Čudo je imalo neka preča posla u nedelju i nije svratilo popodne do Lila, ali uzdignuta čela mogu srpski košarkaši da budu posle ovakvog nastupa. A i trebalo bi, tim pre što slede dva najvažnija megdana u uvodnoj fazi, protiv Portorika i Južnog Sudana. Meč sa Portorikancima je u sredu, takođe od 17.15, u istoj hali.

(Pančevac/Novosti)

MOMCI, VERUJEM U VAS Vučić poslao poruku košarkašima: Bio bih presrećan kada bi rezultat bio kao i u mojoj igrici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.