„Pontije Pilat sudi Hristu” iz Preobraženskog hrama pred narodom

Povodom slave Hrama Preobraženja Gospodnjeg nakon restauracije predstavljena monumentalna slika „Pontije Pilat sudi Hristu”.

12:21

21.08.2024

Podeli vest:

Foto: Hram Preobraženja Gospodnjeg
Otac Vladimir Petković i Gordana Đurađević Prvanov, restauratorka-konzervatorka

Slava Hrama Preobraženja Gospodnjeg bila je dostojan momenat da se pred javnost iznese obnovljena slika „Pontije Pilat sudi Hristu”, koja se u riznici naše pančevačke „gornje” crkve nalazi od sredine prošlog veka.

Monumentalna slika rumunskog umetnika Nikolaja Marišeskua iz 1884. u Hram Preobraženja Gospodnjeg je dospela posredstvom nepoznatih donatora i godinama je vapila da bude restaurirana i spasena od propadanja. I hitnost da se saniraju nastala oštećenja i da se ona za duže vreme konzervira, i 140 godina od njenog nastanka, bili su dobar povod da stručnjacima u Narodnom muzeju stigne poziv da se late rada na restauraciji.

Finansijski su ovaj naum pomogli vernici, a predano je od februara do maja na slici radila Gordana Đurađević Prvanov, restauratorka-konzervatorka Narodnog muzeja, otkrio je otac Vladimir Petković, starešina Preobraženskog hrama, na predstavljanju obnovljene slike koje je upriličeno u okviru obeležavanja hramovne slave Preobraženja Gospodnjeg u subotu, 17. avgusta.

Tom prilikom, pored Gordane Đurađević Prvanov, koja je opisala kako je tekao rad na obnovi slike, o autoru i nastanku dela govorio je Dimitrije Jovanov, kustos Narodnog muzeja, a o prizoru prikazanom na slici na pitanja publike odgovarao je otac Velimir Birmanac. Slika će u porti i ubuduće biti pred očima svih koji budu zainteresovani da je vide.

– Svima je dostupno da dođu, mi i inače volimo da nam narod dođe ovamo i da bude s nama, i volimo da budemo dobri domaćini, tako da je svakom ko poželi dostupno da dođe i pogleda ovo zaista posebno umetničko delo – rekao je tom prilikom otac Vladimir Petković.

(Pančevac)

10. Preobraženjski dani u Pančevu: Bogat program i lepe nagrade

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.