Danas slavimo Svetog proroka Miheja Drugog

Veruje se da sveti Mihej može da vas sačuva od nesreće i zla ako uradite ovo

08:14

27.08.2024

Podeli vest:

Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Svetog proroka Miheja Drugog, koji je. prema predanju, predvideo mesto rođenja Isusa Hrista.

Mihej je veći deo života proveo propovedajući svojim sunarodnicima, ukazujući na njihovo idolopoklonstvo i usvajanje poganskih običaja.

Bio je snažan protivnik tadašnjih vlastodržaca.

Veruje se da je Sveti Mihej predvideo propast i uništenje Jerusalima i Samarije, koje su zadesile Heldejci, odnosno Asirci.

Pored ovih događaja, Sveti Mihej je prorekao dolazak Spasitelja, sina Božijeg, Isusa Hrista, kao i mesto Njegovog rođenja.

Neki crkveni izvori navode da je prorok Mihej preminuo prirodnom smrću, dok drugi tvrde da je zbog svog proročanstva o Jerusalimu, koje nije bilo po volji caru Judinom i narodu judejskom, izgubio život.

Ipak, prema nekim spisima proroka Jeremije, postoji mišljenje da je Mihej umro prirodnom smrću, završivši svoj bogougodni život u rodnom selu Morasi.

Prema predanju, na današnji dan, 27. avgusta, preporučuje se odlazak u crkvu i molitva ovom svetitelju. Veruje se da Sveti Mihej štiti svakoga ko mu se obrati čistog srca, čuvajući ga od zla i nesreće.

(Pančevac)

Slavimo Svetog Ipolita rimskog, danas izgovorite ovu molitvu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.