NAJBOLJA „ROBOTKA”: Milica Stojadinović Srpkinja u rukama Dragane Mladenović

„Robotka” Dragane Mladenović najbolja je pesnička knjiga ženskog autora u Srbiji u 2024. godini, odlučio žiri za dodelu nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja”

07:30

16.10.2024

Podeli vest:

printscreen/YT

Još jedna prestižna književna nagrada je u rukama pančevačke pesnikinje Dragane Mladenović. Zbirka „Robotka”, koju je objavila Booka, proglašena je za najbolju pesničku knjigu ženskog autora pisanu na srpskom jeziku u prethodnoj godini, odlučio je žiri za dodelu nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja”.

Roman Robotka

Na konkurs Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” pristiglo je 66 pesničkih knjiga autorki koje su objavljene od oktobra 2023. do oktobra 2024. godine. A u obrazloženju žirija, koji su činili predsednik dr Zoran Đerić, Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov, da za najbolju proglasi „Robotku” stoji da Dragana Mladenović ispisuje narativne stihove koje imaju jasnu ulogu – da koliko-toliko pozovu na promenu odnosa snaga između tzv. „jače“ i „nežnije“ polovine čovečanstva, kao i da njen autentični pesnički rukopis zaslužuje ne da bude pročitan nego i glasno izgovoren.

„Preuzimajući različite glasove žena i muškaraca, pesnikinja se jasno pozicionira u odnosu na patrijarhalni poredak, predrasude i malograđanski mentalitet. Otkrivalačko u pesmama sabranim u sedam ciklusa (uključujući i Epilog) ogleda se u ukrštanju perspektive žene i muškarca, u uvođenju upravnog govora čija je funkcija često da iskaže stavove vezane za određene muško-ženske odnose, bračne zajednice, kao i ponašanje bračnih partnera. Ironija, cinizam i neretko sarkazam pojačavaju čitalački doživljaj o (i dalje) neravnopravnom položaju žena u našem društvu, nasilju nad ženama i njihovoj, često pogrešnoj, slici u kojoj je forma (frizura i ulepšavanje) ono što treba da prikrije suštinu (nedostatak samopouzdanja i podozrivost prema vlastitom rodu)” – stoji takođe u obrazloženju žirija.

Nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ biće uručena Dragani Mladenović u novembru u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu. Ovo je inače četvrta značajna književna nagrada za Draganu u ovoj godini. U februaru je za zbirku pesama „Kad stvari poljude” dobila nagradu za književnost za decu i mlade „Dušan Radović” Grada Beograda i Biblioteke grada Beograda, Pre nešto više od mesec dana pripalo joj je „Srebrno Gašino pero” na Međunarodnom festivalu humora za decu u Lazarevcu za roman „Igra skrivanja”. A još se nisu ni slegli utisci i radost zbog „Nevena” koji joj je dodeljen za „Tri, četiri, sad!” kao najboljoj knjizi za decu, kada je stigla vest da je u Draganinim rukama i „Milica Stojadinovič Srpkinja”.

Dragana Mladenović je Pančevka po mestu življenja i stasavanja, ali je rođena u Frankenbergu 30. juna 1977. godine. Diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Na književnom nebu Srbije prepoznaje se najviše po pesničkim knjigama, ali i nagrađeni roman za decu „Igra skrivanja” pokazuje da je uspešna i u proznom izrazu, o čemu svedoči i nekoliko objavljenih novela. Ono što je sigurno odlikuje jeste da ruši tabue i oveštale forme. Dok piše za decu, kako kaže, uvek ima u vidu da njeni čitaoci žive u doba gedžeta, i da ih treba privoleti da se okrenu i knjizevnosti. U svom opusu za odrasle Dragana zbori ne samo o patrijarhalnim uzusima ovog društva, nego i o manjinama, ratnim zarobljenicima posle Drugog svetskog rata… Dela su joj prevođena na nemački, švedski, danski, italijanski, engleski, francuski, španski, grčki, rumunski, mađarski i slovenački i uvrštena u najznačajnije zbirke srpske poezije u nekoliko poslednjih godina.

(Pančevac / N. S.)

NAJBOLJA PANČEVAČKA KNJIŽEVNICA: Dragani Mladenović uručena nagrada „Neven”

PESNIČKI KAFE 20. OKTOBRA U PANČEVU: Predstavljanje pesnikinja Dragane Mladenović i Vitomirke Trebovac

NAGRAĐENA PANČEVAČKA KNJIŽEVNICA Dragani Mladenović “Neven” za knjigu „Tri, četiri, sad!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.