POSETITE PANČEVCE NA SAJMU KNJIGA: „Pančevačko čitalište” u Hali 4 Beogradskog sajma

Ove godine tradicionalni zajednički nastup pančevačkih izdavača na Beogradskom sajmu knjiga obogaćen i izložbom „Znameniti književnici Pančeva”

12:23

16.10.2024

Podeli vest:

Foto: Gradska biblioteka Pančevo
Pančevački štand na prošlogodišnjem Sajmu knjiga

Na predstojećem 67. Beogradskom sajmu knjiga koji se ovaj put od 19. do 7. oktobra odvija pod sloganom „Reč je slobodna!”, pančevačka Gradska biblioteka će, kao što je uobičajeno poslednjih godina, posetiocima predstaviti šta su prethodne godine radili i pančevački izdavači.

Svečano otvaranje štanda „Pančevačko čitalište” u Hali 4 Beogradskog sajma zakazano je za subotu, 19. oktobra, u 17 sati.

U ponedeljak, 21. oktobra,  u 12 časova biće promovisana publikacija Gradske biblioteke „Biblioteka kroz vreme” profesorke dr Gordane Stokić Simončić, a zatim i novi broj časopisa za teoriju i praksu bibliotekarstva „Čitalište”. Pored profesorke Stokić, govoriće i dr Branka Dragosavac, dr Dragana Sabovljev i Goran Trailović, glavni urednik izdavačke delatnosti u pančevačkoj Biblioteci.

Izdanje Gradske biblioteke Pančevo

U sredu, 23. oktobra, od 14 sati predstavljaju se novi „Rukopisi” Doma omladine Pančevo i edicija „Najbolja” Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. U programu učestvuju autori iz edicije „Najbolja”: Tijana Sladoje, Mirjana Kiževski i Marjan Čakarević, kao i urednici pomenutih izdanja: Jasmina Topić, Gorica Radmilović i Stefan Stanojević.

U 15 sati publika će imati priliku da više sazna o izdanju Istorijskog arhiva Pančevo „Prota Vasa, sveštenik i pesnik” Spomenke Petrović sa kojom će razgovarati Dunja Antonov Rotar, arhivista. A u 16 ćasova Jasmina Vujović predstaviće izdanja Zavoda za zaštitu spomenika Pančeva, pre svega zbornika radova „150 godina od ukidanja Banatske vojne granice”.

Pored izdavača koji organizuju i promocije, na štandu „Pančevačko čitalište” biće izložena i izdanja Narodnog muzeja Pančevo, Kulturnog centra Pančevo, Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin”, Kulturno-prosvetne zajednice Pančevo, Doma omladine, Novinsko-izdavačke ustanove „Libertatea”, Nacionalne biblioteke „Ruska biblioteka”, „Pasaža“ i „PanArta“.

Posebno će ove godine pančevački štand biti likovno opremljen izložbom Dunje Antonov Rotar „Znameniti književnici Pančeva” sa idejom da se i na sajamskom štandu oseti energija književnog ambijenta našeg grada. Gradska biblioteka poziva takođe sve ljubitelje knjige i na predsajamsko druženje u inkluzivnom kafiću „Zvuci srca” u ulici Žarka Zrenjanina broj 4. u petak u 10 sati.

(Pančevac / N. S.)

ZAJEDNIČKI ŠTAND NA BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA Pančevačko čitalište u ulici Meše Selimovića FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.