OTVOREN SAJAM KNJIGA: Šta bi bilo sa životom da nema reči

20:10

19.10.2024

Podeli vest:

printscreen/YT

BEOGRAD – Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoren je danas pod sloganom “Reč je slobodna“, a književnica Milena Marković je na ceremoniji otvaranja govorila o svojim prvim sećanjima sa Sajam i podsetila na značaj priča.

“Ja imam 50 godina, a sajam knjiga 67, sećam se čudesne kupole, hrskavih jabuka i šećerne pene, pljeskavice i mirisa slikovnica”, rekla je Marković.

Ona je govorila o tome kako joj nisu dozvolili da kupi knjige koje nisu bile za nju i kako su joj pričali da knjige odlaze na Sajam da spavaju i rastu do sledeće godine.

“I ja stvarno sledeće godine dobijem knjigu o bogovima, pa knjigu sa pesmama koju su pisali moji bogovi, i od tada svake godine dolazim da mirišem salu i otvorim knjigu koja me odvede dalje od života”, kazala je Marković.

Marković je istakla da kada ljudi ne bi pamtili priče, ne bi ni postojali.

“Šta bi bilo sa životom da nema reči, ne bi ga bilo. A šta bi bilo od svih nas kad ne bi bilo priča, ne bi bili ljudi, nego nešto drugo”, poručila je Marković.

Ona je pozvala ljude da dođu na Sajam, jer tu žive pisci koji će napisati priče zbog kojih ćemo svi da opstanemo i porastemo.

U ime Kube, zemlje počasnog gosta Sajma, obratio se dobitnik kubanske nacionalne nagrade za knjizevnost Migel Barnet.

On je rekao da Sajam kroz konferencije, susrete sa autorima, forume i radionice doprinosi sve potrebnijoj promociji čitanja u sve digitalnijem svetu, kako “magija knjige ne bi umrla”.

Barnet je poručio da je srpska književnost, koja datira iz srednjeg veka, i u današnje vreme referenca za latinoameričke i svetske pisce.

Govoreći o srpskim piscima koji su bili književna referenca za Latinsku Ameriku, on je istakao Ivu Andrića, Mešu Selimovića, Danila Kiša, Dobricu Ćosića i Gorana Petovića.

“Diplomatski i kulturni odnosi između naroda Srbije i Kube su istorijski i imaju veliki potencijal u kontekstu globalnog sela, u šta se naš svet pretvorio”, kazao je Barnet.

Podsetio je da su Srbiju posetili Fidel Kastro i legendarni komandant Ernesto Če Gevara, istakavši da i sada drušveni i kulturni odnosi dve zemlje postaju sve prisniji potpisivanjem sporazuma o saradnji u oblastima koje favorizuju umetničke manifestaciie, poput pozorišta, muzike, muzeja i književnosti.

Barnet je poručio da je prisustvo kubanskih autora na sajmu znak uzajamne posvećenosti očuvanju i promovisanju kulturnih identiteta obe zemlje i da se nada da su u pitanju istinske prijateljske veze između Havane i Beograda.

Na 67. Međunarodnom sajmu knjiga će se do 27. oktobra predstaviti više od 400 izlagača iz Srbije i inostranstva.

BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA: Posetite izložbu „Znameniti književnici Pančeva”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.