DODIK LAVROVU NIJE POKLONIO UKRADENU IKONU: Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo da ikona nije iz njihove kulturne baštine! Tužilaštvo BiH zatvorilo je ovaj predmet!

10:39

18.09.2023

Podeli vest:

Pritnscren/YT

SARAJEVO: Nakon što je iz Ukrajine saopšteno da pozlaćena ikona, koju je aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svojevremeno poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, nije iz njihove kulturne baštine, Tužilaštvo BiH je zatvorilo je ovaj predmet.

Kako je potvrđeno sarajevskom portalu Klix, Tužilaštvo BiH je donelo odluku o nesprovođenju istrage u predmetu „Ikona“, koju je Dodik Lavrovu poklonio u decembru 2020. godine.

Tužilaštvo BiH je, kako se navodi, odluku o nesprovođenju istrage donelo nakon što je dobijen odgovor Generalnog tužilaštva Ukrajine u kojem se navodi da se pomenuta ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umetničko delo nezakonito premešteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umetničku vrednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasleđu Ukrajine i da je nacionalna vrednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak.

„Sledom navedenog, a i sprovedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužilaštvu BiH je u predmetu donesena naredba o nesprovođenju istrage“, navodi portal.

(Pančevac)

SVE BOGATIJA POTROŠAČKA KORPA BOLJA CENA: Proširena za još 17 proizvoda! Građani sada mogu da kupuju 37 jeftinijih artikala! BRAŠNO 50 RSD, ULJE 144, PASULJ 259

HOĆEMO RAZGOVOR O DATUMU IZBORA ALI NE PRIHVATAMO UCENE Šef SNS Vučević: Mole boga da se ne usvoji moj predlog da se cenzus vrati na pet posto!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.