DOM OMLADINE PANČEVO: Otvaranje izložbe „Grafike“ autora Velimira Matejića večeras u 19 sati

15:39

25.09.2023

Podeli vest:

Printscreen

U ponedeljak, 25. septembra od 19 časova, u Galeriji Doma omladine Pančevo biće otvorena izložba „Grafike“ autora Velimira Matejića.

Fantastični likovi, krilati zmajevi, arsenal gradskog mobilijara, asocijativni sklopovi različitih simbola i znakova, nazubljene forme nalaze se u grafikama u rasponu od malog formata do grafika standardnih dimenzija. Bogatstvo kompozicionih sklopova sadrži dinamičan preplet detalja, često je popunjen  znakovnim pismom inspirisanim narodnom i istočnjačkom ornamentikom.

Kroz čitav opus ovog umetnika se može sagledati razvoj grafike u Srbiji jer je Velimir Matejić prisutan na grafičkoj sceni od polovine dvadesetog veka do danas.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra.

Rođen 1934. u Beranama, a diplomirao na Biološkom fakultetu u Beogradu. Osnove umetničkog obrazovanja stekao je u Šumatovačkoj školi crtanja i ateljeu Lize Križanić. Izlagao na preko četiri stotine kolektivnih i oko stotinu samostalnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti grafike, a posebno se izdvajaju laureati na grafičkim bijenalima u Banskoj Bistrici i Novosibirsku. Član ULUS-a od 1968. i ULUV-a od 2000. godine.

(Pančevac)

KONCERT ZA SVE LJUBITELJE PANKA I ROKA: Novosadski bend Atheist Rap nastupa 20. oktobra u dvorani Apolo

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.