RAT U IZRAELU: Naređena evakuacija 1,1 milion Palestinaca na jug Gaze u naredna 24 sata

08:54

13.10.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Sedmi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Broj poginulih u Gazi porastao je na 1.537, dok je povređeno 6.612. Međunarodni Crveni krst upozorava na moguću katastrofu u Gazi zbog nedostatka humanitarne pomoći. Tel Aviv naglašava da nema struje i vode za Gazu dok se ne puste svi taoci. Hamas poručio da nema razgovora o taocima dok ne prestanu napadi na Gazu. Izrael je upozorio Palestinace da se za 24 sata evakuišu na jug Gaze. UN smatraju da je to nemoguće izvesti bez razornih humanitarnih posledica. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog parlamenta Roberta Mecola stižu u posetu Izrael.

Fon der Lajenova i Mecola danas u poseti Izraelu
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog parlamenta Roberta Mecola posetiće danas Izrael.

Hjuman rajts voč optužio Izrael da koristi fosforne bombe u Gazi i Libanu
Organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) optužila je Izrael da koristi municiju od belog fosfora u svojim vojnim operacijama u Gazi i Libanu, dodavši da upotreba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih povreda.

Iz organizacije su naveli da su potvrdili verodostojnost video-snimaka iz Libana od 10. oktobra i iz Gaze od 11. oktobra koji navodno pokazuju „višestruke vazdušne eksplozije belog fosfora ispaljenog iznad luke u gradu Gazi i dve ruralne lokacije duž granice između Izraela i Libana“.

Prema informacijama Hjuman rajts voča, izraelska vojska je navodno koristila artiljerijske projektile od belog fosfora, „očigledno kao dimne zavese ili za signalizaciju“.

Sa druge strane, izraelska vojska je rekla da „trenutno nije upoznata sa upotrebom oružja koje sadrži beli fosfor“.

Izraelska vojska je 2013. godine saopštila da postepeno ukida municiju od belog fosfora koja je korišćena tokom ofanzive u Gazi 2008. i 2009. godine, zbog čega je veliki broj organizacija za zaštitu ljudskih prava optužio Izrael za ratne zločine.

Municija od belog fosfora može da se legalno koristi na ratištima za pravljenje dimnih zavesa, obeležavanje ciljeva ili paljenje bunkera i zgrada.

Beli fosfor nije zabranjen, ali je Konvencijom o zabrani upotrebe određenog konvencionalnog oružja uvršten na listu zapaljivog oružja čija je upotreba zabranjena protiv vojnih ciljeva u kojima se nalaze civili. Izrael, međutim, nije potpisao tu konvenciju.

(Reuters)

IDF: Tokom noći gađano 750 ciljeva u Pojasu Gaze
Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je tokom noći izvela vazdušne napade „na oko 750 ciljeva koji pripadaju Hamasu i drugim terorističkim grupama u Pojasu Gaze“.

Među metama je bilo 12 višespratnih tornjeva, za koje IDF kaže da su imovina Hamasa.

Gađan je i vojni komandni centar u gradu Gaza, navodi IDF.

Drugi ciljevi su tuneli, vojni kompleksi, kuće viših članova Hamasa koje se koriste kao komandni centri, skladišta oružja i centri za komunikaciju.

(Times of Israel)

Guteres: Nemoguća evakuacija stanovništva sa severa Gaze bez razornih humanitarnih posledica
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zatražio je pojašnjenje od izraelskog ambasadora pri UN Gilada Erdana nakon što je izraelska vojska (IDF) izdala naređenje da celokupno stanovništvo severa Gaze – oko 1,1 milion ljudi, napusti tu oblast i preseli se u južni deo Gaze.

Guteres je u najmanje dva telefonska poziva, nakon naredbe IDF-a, zatražio pojašnjenje o tome na koji način bi evakuacija mogla da se sprovede u delo ako su UN saopštile da je „nemoguće takve akcije sprovesti bez razornih humanitarnih posledica“.

Erdan je u izjavi za američku televiziju odgovor UN nazvao „sramnim“ i dodao da UN treba da se fokusiraju na vraćenje talaca, osudu palestinske militantne grupe Hamas i podršku podršku pravu Izraela da se brani.

Prema pisanju izraelskih medija, naređenje IDF-a moglo bi da znači da je vojska spremna za kopnenu invaziju na Pojas Gaze, međutim izraelska vojska zasad nije potvrdila da će do toga doći.

(Si-En-En)

UN: Više od 423.000 Palestinaca raseljeno zbog sukoba Izraela i Hamasa
Broj interno raseljenih Palestinaca zbog sukoba Izraela i Hamasa porastao je na više od 423.000, saopštile su danas Ujedinjene nacije, dodavši da je reč o 20 odsto stanovništva Pojasa Gaze.

Više od dve trećina raseljenih se krije u školama koje vodi Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA).

Iz Kancelarije za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) izrazili su „zabrinutost zbog incidenata u kojima se čini da su civili i civilni objekti direktno gađani u izraelskim vazdušnim napadima“.

Prema podacima UN, u vazdušnim napadima izraelskih snaga koji su usledili nakon napada palestinske militantne grupe Hamas pogođeno je najmanje 88 obrazovnih objekata, uključujući 18 škola UNWRA i 70 škola palestinske uprave.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik je naveo da šesti dan zaredom više od 600.000 dece u Pojasu Gaze nema pristup obrazovanju.

UNWRA je saopštila da je 12 njenih pripadnika ubijeno od 7. oktobra.

UN su upozorile da situacija u Gazi nastavlja da se pogoršava jer humanitarne organizacije nisu u mogućnosti da dostave pomoć u Pojas Gaze.

(Si-En-En)

Izrael upozorio Palestinace da se za 24 sata evakuišu na jug Gaze
Izraelska vojska (IDF) obavestila je Ujedinjene nacije da bi celokupno palestinsko stanovništvo severa Gaze – oko 1,1 milion ljudi – trebalo da se preseli u južni deo te oblasti u roku od 24 sata, saopštio je portparol UN.

Upozorenje IDF-a odnosi se i na osoblje Ujedinjenih nacija i one koji su smešteni u objektima UN na severu Gaze, prenosi „Tajms of Izrael“.

„Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takva akcija sprovede bez razornih humanitarnih posledica. UN snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, povuče kako bi se izbeglo ono što bi moglo od tragedije da preraste u katastrofalnu situaciju“, navodi portparol UN.

On je dodao da su upozorenje timovima UN na terenu dostavili njihovi oficiri za vezu u IDF-u.

Izrael je već isključio dotok vode, struje i gasa u Pojas Gaze, a novo upozorenje IDF-a mogla bi da ukaže na to da je izraelska vojska spremna za kopnenu invaziju, navodi Tajms of Izrael.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je UN zbog njihove reakcije na upozorenje izraelske vojske.

„Odgovor UN na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze je sramota. UN su dugi niz godina zatvarale oči pred naoružavanjem Hamasa i njegovom upotrebom civilnog stanovništva i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze za ubistva i skladištenje njegovog oružja“, rekao je Erdan.

Dodao je da bi bilo bolje da se UN usredsrede na vraćanje zarobljenika, osudu palestinske militantne grupe Hamas i podršku pravu Izraela da se brani.

(Times of Israel)

Broj mrtvih u Gazi premašio 1.500
Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopštilo je da je 1.537 Palestinaca ubijeno, a još 6.612 je ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na pojas od početka borbi 7. oktobra.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su ubile oko 1.500 palestinskih terorista na izraelskoj teritoriji.

(Times of Israel)

SZO upozorava da je zdravstveni sistem Gaze „na prelomnoj tački“
Svetska zdravstvena organizacija izdala je saopštenje u kojem upozorava da je zdravstveni sistem u Pojasu Gaze „na prelomnoj tački“ usred skoro stalnog vazdušnog bombardovanja IDF-a kao odgovora na napad Hamasa prošle subote.

„Vreme ističe da se spreči humanitarna katastrofa ako se gorivo, zdravstvena i humanitarna sredstva ne mogu hitno isporučiti u pojas Gaze“, navodi SZO.

„Bolnice imaju samo nekoliko sati struje dnevno, i prinuđene su da se oslanjaju na generatore za održavanje najkritičnijih funkcija. Čak i ove funkcije će morati da prestanu za nekoliko dana kada zalihe goriva budu istekle“, navodi SZO.

„Kako broj povređenih i smrtnih slučajeva raste, nestašica medicinskih zaliha pogoršava krizu, ograničavajući kapacitet već preopterećenih bolnica za lečenje bolesnih i povređenih“, dodaje SZO.

SZO navodi da je 1 zdravstvenih radnika poginulo, 16 ranjeno, a da je oštećenjo 19 zdravstvenih ustanova.

SZO poziva na prekid borbi i hitno uspostavljanje humanitarnog koridora.

(Times of Israel)

Izraelske snage napale su više lokacija Hamasa širom Pojasa Gaze. Vojska se priprema za sledeću fazu rata. Nastaviće sa opsadom Gaze sve dok Hamas ne oslobodi oko stotinu talaca.

Sa Bajdenovom porukom jasne podrške, u Tel Aviv je došao američki državni sekretar. Na putu je i dodatna vojna pomoć. Blinken kaže – svako ko želi mir i pravdu, mora da osudi Hamasovu vladavinu terora. Upozorava da se moraju preduzeti sve mere opreza da se spreči stradanje civila svih nacionalnosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je Blinkenu na podršci uz poruku da Hamas mora da bude slomljen kao i tzv. Islamska država (ID).

Ni Hamas ne odustaje, gađaju gradove na jugu Izraela. Ne plaše se izraelskih kopnenih snaga. Napad su kažu planirali dve godine. Poručuju da nema razgovora o taocima dok ne prestanu napadi na Gazu.

Dok obe strane postavljaju ultimatume, u pojasu Gaze je najgora humanitarna kriza u istoriji. Iz Tel Aviva poručuju da struje i vode neće biti dok se ne puste taoci.

Bolnice su pune ranjenih i mrtvih. Sve im nedostaje, goriva za agregate imaju za nekoliko dana. Lekari strahuju da će se bolnice uskoro pretvoriti u groblja.

Kneset je velikom većinom izglasao imenovanje pet ministara u izraelsku vladu nacionalnog jedinstva. Uoči glasanja u Knesetu za imenovanje Benija Ganca i četiri opoziciona poslanika u novu vladu, Netanjahu je rekao da „nacionalno jedinstvo šalje ‘ogromnu’ poruku, spolja i iznutra“.

Palestinski predsednik Mahmud Abas u Amanu je razgovarao sa jordanskim kraljem. Sutra se sastaje sa američkim državnim sekretarom. Osuđuje nemilosrdno bombardovanje Gaze i ubijanje civila na obe strane, jer su, kako je rekao, u suprotnosti sa moralom, religijom i međunarodnim pravom.

Egipat pregovara sa Izraelom i Amerikom o isporuci pomoći i goriva preko svog graničnog prelaza Rafa. Odbijaju da uspostave koridor jer se plaše egzodusa Palestinaca. Turska vodi pregovore o oslobađanju civila koje Hamas drži kao taoce. Izraelci su rasporedili rezervne snage na granici sa Libanom. Na udaru je i Sirija tamošnji mediji tvrde da su gađali aerodrome u Damasku i Alepu.

MUŽ NAŠE PEVAČICE JEDAN OD PILOTA AVIONA KOJI JE IŠAO U IZRAEL Zahvaljujući hеrojima, putnici iz regiona stigli bеzbеdno kući

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.