INVESTICIJE U RIBARSTVO: Podrška razvoju ribnjaka u Vojvodini

19:56

18.10.2023

Podeli vest:

Printscreen/APV

Danas je u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo održana svečana dodela ugovora vrednih gotovo 20 miliona dinara korisnicima koji su odabrani za finansijsku podršku u podizanju novih ribnjaka i rekonstrukciji postojećih na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2023. godinu.

Podršku su primila preduzeća iz Bača, Sečnja, Kanjiže, Barande i Deronje, koja su u ove projekte uložila 18,6 miliona dinara sopstvenih sredstava.

Milan Dozet, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, uručio je ugovore i istakao da Pokrajinski sekretarijat redovno podržava ribarsku proizvodnju.

„Vojvodina poseduje oko 13.500 hektara ribnjaka, od kojih se oko 7.500 hektara koristi. Svake godine, do 70 odsto bespovratnih sredstava izdvaja se za podizanje i rekonstrukciju ribnjaka. Naš cilj je unaprediti eksploataciju postojećih ribnjaka i radimo na tome iz godine u godinu“, izjavio je Dozet.

Ova finansijska sredstva će biti iskorišćena za rekonstrukciju postojećih jezera, izradu i obnovu nasipa na ribnjacima, kao i za izgradnju novih zimovnika. Predstavnici ribarskih preduzeća ističu da je potražnja za ribom u porastu, ali suočavaju se s problemom nemogućnosti osiguranja ribe.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaje važnost podrške ribarskoj proizvodnji u Vojvodini i planira izdvajanje sredstava i za narednu godinu.

Investicijama u obnavljanje ribnjaka i proširenje proizvodnih površina unapređuje se proizvodnja i kvalitet ribe, čime se smanjuje potreba za uvozom. Ovo predstavlja značajan korak napred, s obzirom na to da je ribarstvo u Srbiji nedovoljno razvijeno, uprkos tome što su prirodni uslovi u Vojvodini veoma povoljni za ovu vrstu poljoprivrede.

(Pančevac)

FRILENSERI UPOZORAVAJU: Stižu pozivi za porez PROVERAVAJU SE PRIHODI OD PRE PET GODINA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.