GRAD PANČEVO IZDVOJIO 400.000 DINARA: U toku radovi na obnovi Crkve svetog Karla Boromejskog

21:50

12.12.2023

Podeli vest:

printscreen/YT/RTV Pančevo

Rimokatolička crkva svetog Karla Boromejskog zasijaće u punom sjaju zahvaljujući sredstvima dobijenih od grada Pančeva. Radovi na reparaciji zidova i krečenju unutrašnjeg dela crkve su u toku a prema rečima župnika Lasla Đuriša, crkva će uskoro dostojno dočekati vernike, ali i sve posetioce.

– Hvala Bogu, ove godine smo dobili od grada Pančeva jednu lepu pomoć od 400 hiljada dinara, i sa tim sredstvima pokušavamo da našoj crkvi dajemo novi sjaj. Nismo ništa menjali od nameštaja, ali ipak sa osveženim zidovima sve sija i to je veoma značajno i za naše vernike ali i za sve posetioce, pogotovo za one koji dolaze na koncerte, kad je tu Klasik fest ili neki drugi koncerti. Drago mi je da sada možemo dostojno da dočekujemo naše ljude, a pogotovo, kao što znamo, crkva je kuća Božja i sve uspevamo da završimo do kraja ove godine. Veliko hvala svim ljudima kao i gradu Pančevu na ovu veliku pomoć.

Rimokatolička crkva podignuta je 1747., a godinu dana kasnije izgrađena je i manastirska zgrada. Tokom 19. veka crkva je kompletno obnovljena, kada je dobila barokni izgled. Koliko drugo nije rađeno na uređenju unutrašnjeg dela crkve, otkrio nam je Laslo Đuriš.

– Dobrih 40 godina, tako da je ovo osveženje dobro došlo. Nije to velika crkva i svi pamte da je crkva bila malo tamna, i da je na nekim mestima pao malter i kreč, a sad sija u punom svetlu.

Rimokatolička crkva svetog Karla Boromejskog spada među najstarije građevine u istorijskom jezgru Pančeva. Ovo je jedino mesto u gradu gde se mogu čuti orgulje a od 1995. godine u njoj se redovno održavaju božični koncerti, a preko godine i koncerti klasične muzike.

Grad Pančevo

ZLATNA ZNAČKA ZA PANČEVKU Nada Malek dobila priznanje za dugogodišnji doprinos kulturi

(Pančevac)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.