NA HILANDAR STIGLE MOŠTI POSLEDNJEG SRPSKOG CARA

Reč je o moštima Jovana Uroša, poslednjeg srpskog vladara koji je nosio carsku krunu.

09:34

20.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Mitropolit stagonski i Meteora Teoklit i iguman manastira Veliki Meteor, arhimandrit Nifon doneli su na poklon Hilandaru delić moštiju Prepodobnog Joasafa, piše Sputnjik.

Reč je o moštima Jovana Uroša, poslednjeg srpskog vladara koji je nosio carsku krunu. Ovu veliku svetinju, blagoslov manastira Veliki Meteor, dočekao je iguman Svete carske srpske lavre arhimandrit Metodije na dan Svetog Trifuna.

Jovan Uroš, bio je poslednji muški izdanak loze Nemanjića. Ujedno je i poslednji srpski vladar koji je nosio carsku titulu. Bio je sin Simeona Uroša Nemanjića i sinovac Cara Dušana.

Nakon nekoliko godina vladavine, odrekao se carskog prestola i zamonašio u manastiru Veliki Meteor, gde počivaju njegove mošti. Vest o tome da je nasledio presto zatekla ga je na Svetoj Gori. Kada su Turci zauzeli Tesaliju, nekoliko godina proveo je živeći u svetogorskom manastiru Vatopedu, gde su svojevremeno, dva stoleća ranije, boravili i njegovi preci, monasi Simeon i Sava.

Zajedno sa Svetim Atanasijem Meteorskim, svojim duhovnim ocem, ubrojan je u ktitore Meteora. Kao i drugi Nemanjići, podizao je crkve i pomagao mnoge manastire. Upokojio se, nakon više od četiri decenije monaškog života, u jednoj maloj keliji na Meteoru 1423. godine.

Prošle godine je u mitropoliji Stagonskoj održan simpozijum povodom 600 godina upokojenja ovog svetitelja na kojem je učestvovao iguman i bratija manastira Hilandara. Tada je dogovoreno da mitropolit i iguman donesu delić moštiju Prepodobnog Joasafa na dar srpskom manastiru na Svetoj Gori.

(Pančevac/Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.