RISTIĆ: Mnogo razloga da se gaji uljana repica

Najvažniji je što su manja ulaganja, a uvek dobra otkupna cena što je ratarima poslednjih godina veoma važno

08:32

10.04.2024

Podeli vest:

Pančevac

U Južnom Banatu se sve više gaji uljana repica i posle kukuruza, pšenice i suncokreta. najzastupljenija je kultura na njivama naših ratara.

Vukašin Ristić iz Pančeva kaže da je za to mnogo razloga, a najvažniji je što su manja ulaganja, a uvek dobra otkupna cena što je ratarima poslednjih godina veoma važno:

-Jako je zahvalna i podnosi te ekstremne temperature, za razliku od pšenice, koja je u problemu zbog nedostatka vode. Jako malo padavina je bilo u martu. April je krenuo, uopšte nije bilo padavina, a kiše nema ni u najavi. Sve to uljana repica može da izdrži i  neće se mnogo odraziti na prinose- kaže Ristić, poljoprivrednik iz Pančeva.

Vukašin obrađuje više od 800 hektara zemlje, a na četvrtini zemljišta mu se nalazi uljana repica. Trenutno je biljka u fazi cvetanja i njive se žute što ih čini veoma primamljivim i pčelama što je pčelarima veoma važno u ovom periodu godine. Vojkan Milutinović, iz našeg grada kaže da je ovo prva pčelinja paša koja može da potraje i do tri nedelje:

– Vrlo je izdašna ova pčelinja paša i ako se izuzme voćna paša, koja je od regionalnog značaja, ovo je jedna od najboljih paša i izuzetno je značajna za pčele, što se tiče samog polenskog unosa kako za razvoj pčele, tako i za nektarenje. Lepu količinu meda može da donese. Ovaj med je specifičan po tome što se brzo kristališe i bude kao puter, ali nikad nije mnogo gust i veoma je zdrav- ističe Milutinović.

Vukašin dodaje da su u  ranoj fazi bila  potrebna dva tretmana protiv insekata, a nedavno jedno prskanje, što je dovoljno do žetve. Nije bilo problema sa glodarima, kao u pšenici. Žetva uljane repice planirana je za sredinu juna, pre žetve pšenice, ali može da bude i ranije, zbog specifičnih vremenskih uslova ove godine. Ono što je najvažnije do sad nije bilo problema sa otkupnom cenom i sa prodajom proizvoda.

(Pančevac/GJ)

PENZIONERI, pre odlaska u BANJE ovo morate da uradite! Samo ovako ćete dobiti BESPLATNU REHABILITACIJU!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.