KUSTURICA: Retrospektiva starih filmova i najava novog

14:44

12.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/Filmski Almanah

Reditelj Emir Kusturica najavio je danas svoju retrospektivu od 15. do 26. aprila u beogradskoj MTS dvorani kao i to da će svoj predstojeći film, pod nazivom „Inženjer lakih šetnji“, snimati u Rusiji.

Kusturica je na konferenciji za novinare u MTS dvorani rekao da se na scenariju za novi film radi već pet godina, jer je „užasno teško transformisati ideju Dostojevskog u vreme u kome živimo“.

„U filmu koji se zove ‘Inženjer lakih šetnji’ priča je o dobrom čoveku čiji sudbinski put ga odvede do žene, čija sudbina je takođe teška, jer postaje prostitutka, da plati očeve dugove i lečenje brata“, rekao je reditelj.

Prema njegovim rečima, „razrešenje tog zapleta je u petorostrukom ubistvu koje obavi upravo inženjer“.

Foto: Printscreen/YT

Kusturica je dodao da „on to ne uradi iz predumišljaja“, kao i da u filmu naleti na policajca koji mu nabavi dvostruki identitet, kako bi mogao u Sibiru da nastavi život sa tom ženom.

„Pošto ima duple papire on na svog dvojnika dobija poziv i film završava tako što odlazi u rat u Ukrajinu, ni kriv ni dužan“, rekao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, još nisu određene lokacije za snimanje, ali očekuje da će sve biti u Rusiji, dok će film predstavljati „njegov pogled, a on je duboko zaptiven u srpsku filmsku, literarnu i slikarsku tradiciju“.

Kusturica je naveo i da su ruska literatura i muzika esencijalni deo evolucije evropske kulture, koja se toga odriče „iz neznanju ili potrebe da je ponište“. Prema njegovim rečima, od pisaca, Anton Čehov je, kao najdeljiviji od svih, najdublje je zašao u porodicu i stradanje. Fjodor Mihailovič Dostojevski, je, kao i Žika Pavlović govorio o ljudima sa margine, dok je Lav Nikolajevič Tolstoj pravio knjige o ispravnim ljudima.

„Sve što sam radio u životu je isticalo iz Pavlovića i Dostojevskog“, napomenuo je Kusturica.

Najavljujući svoju retrospektivu, Kusturica je rekao da će domaća publika moći prvi put da vidi integralnu petipočasovnu verziju „Podzemlja“ (Underground). Prema njegovim rečima, prilikom prve projekcije „Podzemlja“ u Avala filmu bio se „uhvatio za kosu i mislio da nikad od ovog neće biti film“, pa je prionuo skraćivanju.

Podzemlje (1995)Printscreen/YT/brdofilmova

Kako je najavljeno, u okviru retrospektive biće prikazani filmovi „Sjećaš li se Doli Bel„, nova HD verzija „Oca na službenom putu“, „Dom za vešanje“, „Život je čudo“, „Zavet“, „Na mlečnom putu“ i nova 4k verzija „Crne mačke belog mačora“. Tu su i dokumentarni filmovi „l Pepe, una vida suprema“ i „Maradona by Kusturica“.

Predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije i reditelj Miroslav Lekić je naglasio da je važno pogledati Kusturičine filmove u bioskopu, jer su pravljeni za mrak bioskopske sale.

V.d. direktora FCS-a Ivan Karl se prisetio da mu je Kusturica u jednom razgovoru napomenuo da postoji petipočasovna verzija „Podzemlja“ i da su na osnovu toga došli na ideju da taj film bude okosnica, odnosno otvarajući film retrospektive.

(Pančevac/Politika)

BELDOKS: Bogat program na 17. izdanju festivala dokumentarnog filma

TRKA ZA ZLATNU PALMU: Poznata selekcija filmova za 77. izdanje Kanskog festivala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.